Elhunyt Juha Gyula, 79 éves volt. Lékai Máté nagypapája volt a Balaton legendás halsütőjének névadója. Az Oszi bácsi névű helyet a családtagok viszik tovább.

Fekete szív

A világhírű magyar kézilabdás az Instagram oldalán búcsúzott el nagypapájától, Juha Gyulától, akit mindenki csak Oszi bácsiként ismert. Egy fekete szívecskét rakott ki és gyerekkori fotóját vele.

Augusztus 8-án temetik

Emlékek

Soha senki nem fog már olyan keszegeket sütni mint az Oszi – írta egy kommentelő. Márió, a harmonikás arra emlékezett, hogy „a 60-as szülinapján muzsikáltam is neki Németh Tibi barátom közbenjárásával. A vendéglátósok sokat tanulhattak tőle. Nagy veszteség mindazoknak akik ismerték Őt!!!”

Sztárom a párom

Juha Gyulának legendás keszegsütője volt Szigligeten. Köismsert magyar sztárok jártak oda, mint Borbás Marcsi, Sváby András vagy Csiszár Jenő. Elmesélése alapján Lékai Máté neki köszönheti felelségét, Kiss Ramónát, ő mutatta be ugyanis egymásnak őket. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Lékai Máté így beszélt a megismerkedésről

Öt vagy hat évvel ezelőtt Rami épp egy süllőfesztiválon volt a családjával Szigligeten, ahol pont a nagypapám szolgálta ki. Én ekkor Barcelonában tartózkodtam, de láttam, hogy feltöltött egy képet és mivel ismertük egymást korábbról, ráírtam azzal a szöveggel, hogy ezt a halat a papám csinálta neked és remélem, tökéletes kiszolgálást kaptál – mondta a Blikknek egy éve.

A halsütés fortélyai

8 évvel ezelőtt arról beszélt a welovebalaton.hu-nak, hogy nem géppel pucolják a halat, mert az teljesen összetöri az állat testét és nem lesz finom és jól ehető. Ahhoz is ragaszkodott, hogy a halat csak kézzel lehet enni, ehhez dabasi kenyeret és uborkát ad, semmi mást.

Így kezdődött

Amúgy a népszerű tévés, Csiszár Jenő unszolására kezdett el halat sütni még 2008-ban. A jelenleg milánói konzul kamaszkora óta Szigligeten nyaralt (akkoriban háza is volt ott), ő vette rá, hogy „tartsak jó balatoni keszeget” – fogalmazott az akkori interjúban.

Lékai Máté búcsúja

Címlapfotó Juha Ádám Facebook-oldala.