Udvaros Dorottya és Für Anikó is csatlakozott a Greenpeace országos kampányához, melynek lényege, hogy megvédjék a legnagyobb tavainkat és a természetet. Az ismert színészek civilekkel összefogva üzenték a döntéshozóknak, hogy a természetromboló nagyberuházások helyett a környezet és az élővilág védelmére van szükség.

Kiálltak a Balatonért

A biológiai sokféleség világnapja alkalmából a helyi civilek Magyarország legnagyobb tavainál demonstráltak, az akcióhoz pedig ismert nevek is csatlakoztak. A Greenpeace és a Civil Kollégium támogatásával létrejött Nagy Tavak Koalíció Udvaros Dorottyával, Földes Eszterrel és Für Anikóval együtt álltak ki nagy tavaink védelmében a Balatonnál, a Fertő tónál, a Velencei-tónál és a tatai Öreg-tónál – írták közleményben.

A Balatonnál is demonstráltak

Megalakult a koalíció

A Nagy Tavak Koalíció nevű országos összefogás azért alakult meg áprilisban, hogy a civilek támogatásával figyelemmel kísérjék a jelenleg is zajló tóparti, elsősorban turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Veszélyeztetik a tavakat

Az alapítók és az aktivisták szerint ugyanis mind a négy nagy tavat olyan beruházások veszélyeztetik, amelyek kizárólag szűk gazdasági érdekkörök rövid távú érdekeit helyezik előtérbe és nem a közösség, a természet megóvásának szempontjai érvényesülnek.

Védik a környezetet

„Az élővilág és a klíma ilyen válságos időszakában nagy tavainkat, a tájat tönkretenni, partjaikat betonba önteni, az élővilágot a nagy beruházásokkal elüldözni, a strandokat az emberek elől elzárni nem lehet. Bízunk benne, hogy az Országgyűlés is felismeri ebben a felelősségét és mihamarabb megszavazza „Magyarország nagy tavai természeti és kulturális értékeinek védelméről” szóló országgyűlési határozati javaslatot” – mondta Németh Krisztina a Nagy Tavak Koalíció képviseletében.

Elveszik a természetet

A Greenpeace is úgy látja, hogy az elmúlt években fokozatosan ellehetetlenítik  a természet- és környezetvédelem korábban hatékony intézményrendszerét. A volt rendszer ma már sokszor nem képes megállítani a gazdasági szereplők gigaberuházásait, melyeket minden esetben a környezet, avagy a tópart szenved meg.

Drámai adatokkal érvelnek

Közleményükben arról is írnak, hogy az eddigi legátfogóbb felmérés (IPBES) lesújtó adatokkal szolgált a döntéshozók és az emberiség számára. A kutatás szerint a Földön élő 5-6 millió fajból 1 millió fog eltűnni 10-15 éven belül, ha azonnal nem változtatunk és állunk ki a természet védelméért.

Egyre fogy a természet

A Greenpeace szerint a Föld felszínének a 75 százalékát alakította az emberiség, így a természetes élőhelyek száma már most a minimálisra csökkent. Különös veszélyben vannak a vizes élőhelyek, amelyeknek csak a 15 százaléka maradt épségben, ami azt jelenti, hogy ezek háromszor olyan gyorsan pusztulnak, mint az erdők.

Közeledünk az eltűnéshez

Magyarországon is rohamos léptekben pusztul az élővilág, egyre több fajunk közeledik a kihaláshoz, mint a fecskék, gólyák és a kétéltűek, például a levelibékák is. Az átlaghőmérséklet már 1,4 °C-kal emelkedett, és egyre szárazabbak a hónapok, ezért is olyan fontos a vizes élőhelyek, a nagy tavak és folyók védelme. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Összefogás a magyar tavak védelméért – Forrás: Dörgő Zsuzsi-Járdány Bence/Greenpeace