A Csopaknál lévő közforgalmú kikötő mólószárnyán egy hatalmas fúrógép segítségével betonoztak a strandi besorolású magánterületen az elmúlt hetekben. A helyiek felháborodása és az építkezés rejtélyes engedélyei miatt az építésügyi hatóság leállíttatta az építkezést és eljárást indított az ügyben.

Betonoztak a strandon

Több Balaton környéki lakosnak is feltűnt, hogy a csopaki hajókikötő mólójánál egy új építmény alapjait betonozták le, az építkezés során pedig egy óriási fúrógépet is bevetettek. Az építkezés az elmúlt hetekben zajlott, és a munka hétvégén is gőzerővel zajlott. A legfrissebb fejlemények szerint a helyiek felháborodását és kérdéseit a Hírbalaton.hu továbbította több hatósághoz is, hogy megtudják, milyen építkezés zajlik a területen. A Veszprém Megyei Kormányhivatal megérkezett válaszából pedig kiderült, hogy az építésügyi hatóság leállította az építkezést, valamint eljárást indított az ügyben – írja a Hírbalaton.

Csopakon építkeztek

Leállíttatták az építkezést

„A kormányhivatal építéshatósági hatáskörében eljárva ellenőrizte a hivatkozott építés körülményeit, majd a kivitelezési tevékenység végzését megtiltotta. A kormányhivatal a tényállás további tisztázására eljárást indított az ügyben, melyről az építtető ma tájékoztatást kapott” – áll a Veszprém Megyei Kormányhivatal válaszában. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt mondta a polgármester

A rejtélyes építkezéssel kapcsolatban a település vezetője, Ambrus Tibor csopaki polgármester azt mondta a híroldalnak, hogy egy leégett épület újratervezése zajlik a területen. Ugyanakkor az épület elvileg ott sem állhatott volna.

Egyre gyanúsabbá vált a helyzet

Korábban valóban állt egy Code Zero nevű konténer-bisztró a csopaki strandterületen, amely 2019-ben tényleg leégett, de az építkezési szabályok szerint már ez az épület sem állhatott volna ott. Az oldal olvasói szerint ez az épület nem szerepelt sem a 2016-os, vízpartot szabályozó miniszteri rendeletben, sem az új vízparti tervekben.

Beton a tóparton

Az ügy azért is keltett Csopakon akkora felháborodást, mert az óriásfúrós építkezés során egy hatalmas mélyalapozású betonalapot építettek a tópartra, pár méterre a Balatontól. A helyiek számára teljesen érthetetlen, hogyan képzelte azt bárki is, hogy lebetonozza a balatoni strandot.

Kevés a zöld terület

Csopakon azért is lenne nagy szükség a balatoni területeket szabadon hagyni, mivel a térségben kevés a zöld terület: a községben nincs sehol közpark, a parti sétány zsúfolt, a strand pedig nagyon keskeny földsávval rendelkezik. Többek között ezért is lenne nagy szükség a partszakaszok strandként vagy zöld területként való működtetésére. 

Mólóerősítés miatt építkeztek

Az építtető közlése szerint mólóerősítés miatt kezdték meg a munkálatokat, de mint kiderült, a kivitelező az építésügyi hatóság felé bejelentést nem tett, és kérelmet sem nyújtott be.

Leállíttatták

Az építésügyi hatóság szerint leállították a gyanús építkezést, és ma eljárást indítottak az ügyben. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció