Lombkoronamegfigyelő-torony épül és a mozgáskorlátozottak is bejárhatják majd a véderdő egy részét a Hévízi-tó környezetében.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház környezetvédelmi vezetője, Németh György kedden tájékoztatta az MTI-t legújabb fejlesztéseikről.

Németh György elmondta, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Hévíz önkormányzata, a kórház és a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány közös konzorciumban, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program támogatásával indította el a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítását.

Már megkezdődtek a véderdőben a természetvédelmi munkálatok, a tavat körbejárhatóvá tévő, a helyi állat- és növényvilágot bemutató tanösvényt alakítanak ki pihenőhelyekkel.

Ezen felül felújítják a zsilipeket és egy lombkoronamegfigyelő-tornyot építenek a várhatóan év végéig zajló beruházásban.

A 660 millió forintos európai uniós forrás felhasználásával a tótól északra és délre lévő csatornák zsiliprendszereit újítják fel.

Ráadásul a tanösvényt úgy alakítják ki, hogy annak egy ívén a mozgáskorlátozottak is bejuthatnak a véderdőbe, hogy megismerjék annak élővilágát.

Emellett a tótól nyugatra felállítandó megfigyelőtorony pedig arra is szolgál, hogy összekapcsolódjon a turizmus és a természetvédelem – ismertette a környezetvédelmi vezető.

Kiemel kép: Hévízi-tó – Forrás: heviz.hu