A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai augusztus 17-én tizenhárom esetben összesen harmincegy személynek segítettek partra jutni. Az elmúlt harminc év adatai alapján ez volt az egyik legmagasabb mentési szám egy nap leforgása alatt a Balatonon.

A Balatonon a viharos szél miatti hullámzásban délután és az esti órákban vitorlásokkal, SUP-okkal és gumimatraccal kerültek veszélybe, a bajbajutottak a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partot érni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon.

Vízimentők a Balatonon – Forrás: police.hu

Az Országos Meteorológia Szolgálat által kiadott figyelmeztető előrejelzés szerint kedden késő délelőttől kezdődően egy újabb hullámban ismét egyre többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására.

Elsősorban a Dél-Dunántúlon, Dél-Alföldön, délkeleten lehetnek intenzívebb, hevesebb zivatarok, amelyeket felhőszakadás, 60-90 kilométer/órás széllökések és jégeső kísérhet. 

A rendőrség kéri, hogy a közúti közlekedésben résztvevők fokozottan figyeljenek a KRESZ szabályainak betartására, mert a korlátozott látási viszonyok között közlekedők nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A rendőrség azt kéri, hogy a gépkocsival közlekedők zivatar esetén fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek. A kerékpárosok, gyalogosok saját, illetve mások biztonsága érdekében lehetőleg használjanak láthatósági eszközöket!

 Az időjárási frontok változása jelentősen növeli a rosszullétek számát, egyeseknél tompaságot, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki.

A közlekedésben résztvevőknél ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, amely a reakcióidőben is jelentkezhet. Kérjük az autósokat, legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot! Vigyázzanak egymásra!

Kiemelt kép: Vízimentők a Balatonon – Forrás: Facebook/Vízimentők