Törvényt fogadott el az Országgyűlés a 2023-as veszprémi Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat eredményes lebonyolítása érdekében. A jogszabályt 177 igen szavazattal, 13 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Fontos anyagi és adminisztrációs feltétel

A törvény megteremti a programsorozathoz kapcsolódó beruházások lebonyolításnak feltételeit.

Kulturális negyed

A program egyik infrastrukturális fejlesztése a „kulturális negyed”, amelynek része a veszprémi Petőfi Színház komplex rekonstrukciója, a Csermák zeneiskola megújítása vagy a zöldfelületi revitalizáció, érintve a Püspökkertet.

A várat is érint

Ugyancsak megújul az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, valamint a Laczkó Dezső Múzeum. A vár műemléki környezetében szintén használaton kívüli épületek újulhatnak meg, új kulturális tartalmakkal felruházva.

Egyházi vonatkozások

A program részeként a Veszprémi Főegyházmegyének is lesz lehetősége a többi között a Boldog Gizella egyházművészeti gyűjtemény létrehozására, restaurátori műhelyek és irodák kialakítására, valamint tematikus kiállítóterek és palotatörténeti élményközpont kialakítására.

Nem csak Veszprémről szól

A rendezvénysorozat a Bakony és Balaton bemutatására is lehetőséget ad.

Közismert ember

A kormány 2019-ben nevezte ki Navracsics Tibor korábbi uniós biztost a programsorozat koordinálásáért felelős kormánybiztossá. A kormánybiztos a törvény által most általános tájékoztatáskérési jogosultságot kap, valamint javaslattételi jogot a konkrét intézkedések esetében. 

Anyagi iránymutatás

A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy a programsorozattal összefüggő közbeszerzési eljárásokban az ajánlatok értékelési szempontja kizárólag a legalacsonyabb ár legyen. Ugyanígy az eljárás gyorsítását szolgálja egyes állami tulajdonú ingatlanok önkormányzati vagy egyházi tulajdonba átadása.

Még egy döntés, amely Veszprémet érinti

Alapítványi fenntartású lesz a veszprémi Pannon Egyetem. A törvény szerint a jelenleg költségvetési szervi formában működő egyetem vagyonkezelésében lévő ingó és ingatlan-vagyonelemek a fenntartóváltást követően, ingyenesen a magánegyetemként tovább működő intézmény tulajdonába kerülnek. Az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait az innovációért és technológiáért felelős miniszter jelöli ki.

Címlapfotó: MTI/Vasvári Tamás