Az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről adtak hírt a Veszprém megyei rendőrök, akiknek több ittas sofőr miatt is feljelentéseket kellett tenniük. Az ittas sofőrökön túl azonban találkoztak olyannal is, aki több szabályt megszegett a vezetése során, például nem volt jogosítványa, és még a járműve sem volt forgalomba helyezve.

Szabálytalankodtak

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság arról számolt be, hogy csak az elmúlt 24 órában a rendőreik két személyi sérüléssel járó és négy anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset miatt is intézkedtek. Emellett egy bakonygyiróti lakossal szemben is fel kellett lépniük, mert a férfi nemcsak ittasan vezetett, de még számos más szabálytalanságot is elkövetett. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bakonygyiróti férfi hibázott

Nem volt rendszáma

A Veszprém megyei rendőrök március 28-ra virradóra vették észre a 32 éves, bakonygyiróti férfit, aki Bakonyszentiván belterületén közlekedett egy rendszám nélküli motorral. Megállították, és igazoltatták, azonban hamar kiderült, hogy a sofőr több szabálytalanságot is elkövetett.

Ittas volt

A szabálytalan sofőrrel szemben alkoholszondás vizsgálatot alkalmaztak az egyenruhások, a teszter pedig pozitív értéket mutatott, így a férfit további mintavétel céljából előállították a Pápai Rendőrkapitányságra. Vele szemben ittas járművezetés miatt indult büntetőeljárás.

Papírjai sem voltak

Amint azt a rendőrök kiderítették, a 32 éves férfinak jogosítványa sem volt, és még nem is helyezték forgalomba azt a motorkerékpárt, amellyel közlekedett. Ezenfelül a bakonygyiróti sofőr nem is kötött biztosítást a járművére.

Feljelentették

A súlyos szabálytalanságai mellett a kijárási korlátozás megszegése miatt külön szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök a férfival szemben.

Több esetben is intézkedtek

A szabálytalankodó bakonygyiróti férfi mellett további négy esetben kellett ittas sofőrök miatt intézkednie a rendőröknek, akik három személlyel szemben büntetőfeljelentést tettek. Egy autóst meg is bírságoltak a mért értéknek megfelelően.

Egy embert őrizetbe vettek

Az intézkedések során a szolgálatot ellátó állomány egy szabálytalankodót őrizetbe vett, és összesen nyolc embert állított elő, köztük hármat bűncselekmény elkövetésének gyanújával. Biztonsági intézkedést egy esetben hajtottak végre.

Pénzbüntetés jár az ittas vezetésért

Magyarországon a zéró tolerancia elve van érvényben a járművezetés során, azaz a sofőrök vagy isznak, vagy vezetnek. Amennyiben valaki mégis ittasan ül a volán mögé, büntetésre számíthat: ha a szervezetében kimutatható véralkohol szintje 0,50 gramm/liter alatt van, akkor a hatóság szabálysértésként vizsgálja tovább az ügyet, azonban ha ennél az értéknél magasabb alkoholszintről van szó, akkor bűncselekményt követett el az illető. Ha az ittasság szintje nagyobb, a büntetés is szigorúbb. Míg csekély mennyiség esetén pénzbüntetéssel meg lehet úszni az ügyet, a magas alkoholszintnél már büntetőeljárást indítanak, és még a jogosítványt is elkobozhatják. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay