Balatonszabadiban befejeződött, Somogyváron a napokban kezdődik bölcsődeépítés, a beruházás hiánypótló mindkét somogyi községben – tájékoztatták az érintett önkormányzatok az MTI-t.

Eddig máshová kellett menni

A 3 ezer lakosú Balatonszabadiban mintegy 40 gyermek születik évente, bölcsődei ellátást eddig a településtől 11 kilométerre Ságváron és 7 kilométerre Siófokon lehetett igénybe venni.

118 millióban uniós pénz is van bőven

A község két csoportszobát és kiszolgáló helyiségeket is magában foglaló bölcsődéje 118 millió forint európai uniós és kormányzati forrásból épült meg, a kivitelezésnek része volt a helyi óvoda átalakítása, gépészeti korszerűsítése, bölcsődei játszó- és udvari eszközök beszerzése, valamint az udvarrendezés is.

Óvoda is

A fejlesztésnek köszönhetően a 12 új bölcsődei férőhely mellett 30-cal nőtt az óvodai férőhelyek száma – tették hozzá.

200 millió forint Somogyvárnak

Somogyvár 14 férőhelyes bölcsődéje 200 millió forintból jövő év végére készülhet el. A kétszintes, 256 négyzetméteres, akadálymentesített ingatlanban a tervek szerint lesz csoportszoba, többfunkciós foglalkoztató-nevelői szoba, pihenőhelyiség, mosoda és babakocsi-tároló is.

Életminőség javítása

A települések önkormányzatai a beruházások szükségességét az életminőség, a gyermeket vállalók foglalkoztathatóságának javításával, a családok, a hátrányos helyzetű gyermekek segítésével indokolták.

Zamárdinak is jutott EU-pénz

12 férőhelyes új bölcsőde épül Zamárdiban 235 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. A beruházás célja, hogy az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva a településen és a szűkebb térségben élők számára biztosítsa a színvonalas bölcsődei ellátáshoz és az általuk nyújtott minőségi bölcsődei szolgáltatásokhoz való hozzáférést, valamint az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit.

A koronavírus a pedagóguskat is érinti

Kaposváron a teljes alapbérüket megkapják, nem kell táppénzre menniük azoknak az óvodai és bölcsődei dolgozóknak, akik bár nem fertőződtek meg koronavírussal, de kontaktszemélyként nem mehetnek be dolgozni a gyermekek védelme érdekében.

Polgámesteri indoklás

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármestert, aki december 1-jétől hatályos döntését azzal indokolta, hogy az óvodai és bölcsődei dolgozók nem tudják otthonról végezni a munkájukat. Ha megfertőződtek szabadságra kényszerültek vagy táppénzt kaptak, a bérük 60 százalékát. A politikus szerint a családok megélhetését és a város gazdaságát tekintve egyaránt fontos, hogy a szülők dolgozhassanak, ez pedig nagyrészt a bölcsődei és óvodai dolgozóknak köszönhető, akiknek felügyelete alatt a szülők biztonságban tudhatják a gyermekeiket.

Heteken át tesztelték őket

A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozóknál múlt héten végzett célzott, csoportos tesztelésben 181 506-an teszteltették magukat, a gyorsteszten megjelentek 2,44 százalékának, 4436 embernek lett pozitív a mintája – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Fotó: Balatonszabadi bölcsőde és óvoda honlapja