Kilenc év szabadságvesztésre ítélt a Kaposvári Törvényszék nem jogerősen három szerb kábítószer-kereskedőt, amiért öt kilogramm heroint hoztak Magyarországra – tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség.

Még nem jogerős

Az elsőfokú határozat szerint az egyik vádlott 2019 márciusában megállapodott egy Siófokon élő magyar férfival, hogy a Szerbiában beszerzett drogot – annak későbbi értékesítéséig – nála helyezi el. A kábítószer-kereskedő ehhez egy kisbuszban olyan rekeszt alakíttatott ki, ahol a kábítószert a szállításhoz el lehet rejteni.

Siófok volt a célpont

A szerb férfi két honfitársát bízta meg, hogy az „árut” juttassák el Siófokra. Amikor a Balaton-parti városban a magyar férfi irányításával megkezdték a tíz, egyenként fél kilogramm tömegű, téglatest formájúra préselt heroin kipakolását, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egységei rajtuk ütöttek, őrizetbe vették őket, a kábítószert lefoglalták.

Súlyos börtön

A bíróság a három szerb vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek és a velük szemben kiszabott kilenc év fegyház-, illetve börtönfokozatú szabadságvesztés mellett kilenc évre kiutasította őket Magyarországról – írja az MTI.

Vagyonelkobzást is elrendeltek

A törvényszék rendelkezett a heroin elkobzásáról, valamint vagyonelkobzást rendelt el a férfiaknál talált több mint tízezer euróra. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség a büntetés súlyosításáért fellebbezett.

Egy egyik vádlott beteg

A magyar férfi az egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az eljárásban, ezért a vele szemben indult büntetőeljárást még a nyomozati szakban elkülönítették.

A kertben elásva találtak heroint

Még a nyáron vettekőrizetbe egy férfit a rendőrik. Az illető nagy mennyiségben szerzett be külföldről heroint, amit a 45 éves K. István segítségével domonyvölgyi nyaralójában deponált, majd azt továbbértékesítette. Egyik vásárlója a 49 éves P. Pál volt, aki a megvett drogot szintén továbbadta. A rendőrök megállapították, hogy egyik férfinak sincs érdemi munkahelye, illetve legális jövedelme, miközben valamennyien luxus körülmények között éltek.

Megpróbált elfutni

A férfit az M3-as autópályán állították meg, mivel Domonyvölgyről Budapest felé indult – a gyanú szerint kábítószert adni P. Pálnak. Ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de nem járt sikerrel. Elfogásakor alsónadrágjából már előre kiporciózott heroin került elő.

Felásták a nyaraló kertjét

A domonyvölgyi nyaralóban 131 gramm heroingyanús anyagot, 73 gramm folyékony metadont, és csekély mennyiségű marihuánát találtak. Az udvaron talajradar segítségével közel 5 kilogramm kábítószergyanús anyagot – az előzmények ismeretében feltehetően heroint – találtak elásva.

1874-ban állítottak elő először heroint

Felfedezése után egy ideig mint erős fájdalomcsillapítot használták az orvoslásban végstádiumú rákbetegek fájdalmainak kezelésére, de hamar bebizonyosodott, hogy a morfinnál is súlyosabb függőséget hoz létre. Sokak szerint a legproblémásabb kábítószerféleség, amely jelenleg a világon van.