Köz- és szabadidősport-parkok, játszóterek rehabilitációjára és új közösségi terek kialakítására összesen 140 millió forint jut 26 tó melletti és tó közeli településnek. Mindezt a Balaton Fejlesztési Tanács adja támogatásként. Ezúttal tehát kevésbé ismert balatoni kistelepüléseknek is jut anyagi segítség.

Mire elegendő 5 millió forint?

Balatonszőlősnek ötmillió forint jut szabadidőpark létrehozására, Hollád község 4 millióból hozzákezdhet egy elhagyott terület közösségi térré alakításához, Vászoly ugyancsak ötmillió forinttal toldhatja meg a Jövőért ma elnevezésű játszótér költségvetését, és ugyanennyi jut Nemesgulácsnak pihenő és szabadidő-park építésére.

Szabadtéri társalkodóhely

Lesencefalu is játszóteret építtethet ötmillióért, Bókaháza keresztutat létesíthet a helyi temetőkertben, Vidornyafok közösségi térrel örvendeztetheti meg a falu szabadtéri társalkodóhelyre váró lakóit.

Azért a nagyobbaknak is jutott

A nagyobb tóparti települések közül Balatonfüred 12,5 millió forintot kap az Aranyhíd-sétány fejlesztésére, Földvár 13 milliót fordíthat a Szivattyúpark felújítására – mindez a BFT online ülésén hangzott el.

40 milliárd 2022-ig

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség egészségturisztikai igazgatója arról is tájékoztatta a BFT- ülés résztvevőit, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretéből 2022 végéig 33 projekt részesült, illetve részesül 40 milliárd forint támogatásban. Ezekből kastélyokat, várakat, ökoturisztikai létesítményeket, gyógyhelyeket világörökség-várományos helyszíneket fejlesztettek, fejlesztenek.

Három új település

Ahogy arról korábban beszámoltunk 3 település is csatlakozott a kiemelt üdülőkörzethez. Herend, Zirc és Kislőd településekről van szó.

Herend és a porcelán

Az 1964-ben létesített porcelán-múzeumáról és római katolikus templomának porcelánablakairól híres, 3300 lelkes Herend kihagyhatatlan a Bakonyba induló turistacsoportok útvonaltervéből.

Zirc és az apátság

A 6800 lakosú Zirc rendkívüli fekvésű és apátsági temploma és arborétuma látogatók ezreit vonzza szinte minden évszakban.

Kislőd és Sobri Jóska

Az 1300 lakosú Kislőd Sobri Jóska kalandparkja a dunántúli betyárvilág emlékéről „beszél” a látogatóknak. Akik természetesen a helyi egyháztörténeti gyűjteményt sem hagyják ki a dél-bakonyi túrájukból.

Fotónk a szallas.hu oldalról származik