A rendőrség megelégelte az autósok és a gyalogosok egymásra mutogatását, ki közlekedik szabálytalanabbul, figyelmetlenebbül, ezért háromnapos átfogó ellenőrzést tartanak. Azt ígérik, nincs kivétel, aki szabályt sért, azzal szemben intézkedni fognak, akár gyalog, akár járművel közlekedik.

3 napos ellenőrzés

Kedden, szerdán és csütörtökön országszerte közlekedésbiztonsági ellenőrzéssorozatot tart a rendőrség a gyalogos-átkelőhelyek környékén. Azt ígérik, a „Zebra terv” elnevezésű akció keretében nemcsak az autósok, de a gyalogosok esetleges szabályszegései sem maradnak következmények nélkül. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bírságolhatnak is

Betartják a fokozatosság elvét: ahol az elegendőnek tűnik, figyelmeztetik a szabálytalankodókat, de indokolt esetekben a gyalogosokat is megbírságolhatják.

Figyelik a zebrák környékét

A rendőrség minden rendelkezésére álló eszközt bevet annak érdekében, hogy gyalogátkelőhelyeken a gyalogosok és az autósok is betartsák a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat.

Civilruhások is figyelnek

Civil járművekkel, civilbe öltözött, testkamerával felszerelt rendőrökkel, sőt drónokkal is figyelik majd a zebrák környékének forgalmát.

Az autósokat is megbüntethetik

A gyalogosok által elkövetett jogsértés miatt a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, de helyszíni bírságot is szabhat ki és feljelentést is tehet. Ugyanez igaz a gyalogosokkal szemben szabálytalankodó autósokra is.

Piros lámpa

Amennyiben a járművezetők nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosoknak, a rendőr figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat. A tilos jelzésen történő áthaladás esetén azonban a rendőrök nem mérlegelhetnek, ez a jogsértés ugyanis közigazgatási bírsággal büntetendő. Bármilyen járművel hajtson is át valaki piroson – autóval, motorral, kerékpárral – 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthat.

Sok a gyalogos gázolás

Korábban átlagosan 2500 gyalogost gázoltak el Magyarország útjain, közülük mintegy 150-en veszítették életüket a balesetekben. S bár az utóbbi néhány évben kevesebb gyalogos sérült meg közlekedési balesetben, számuk még mindig 2000 körül mozog és még mindig száz felett van a halálos kimenetelű gyalogos-elütések száma.

Figyelmetlen gyalogosok

Az évi 2500 gyalogos balesetből nagyjából ezret maguk a gyalogosok okoztak, jellemzően azzal, hogy figyelmetlenül vagy a lámpa tilos jelzése ellenére léptek az úttestre, telefonáltak, sms-t írtak, túl hangosan hallgattak zenét és emiatt nem vették észre a közeledő járműveket. Lakott területen kívül pedig nem viseltek éjszaka láthatósági mellényt és az út jobb oldalán gyalogoltak.

Gázolás a zebrán

Aggasztó adat az is, hogy a gyalogosbalesetek közel 40 százaléka, évente 750-800 eset a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történik. És száz balesetből három a gyalogos halálával végződik. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció