Csak a fideszes polgármesterjelölt neve lesz a szavazólapon a keszthelyi időközi választáson, az ellenzék ugyanis nem száll ringbe a pozícióért. A helyi ellenzék egyik vezetője szerint még ha véletlenül nyerne is az ellenzéki jelölt, megbuktatná őt a fideszes többség.

Összeférhetetlenség

Keszthelyen azért kell időközi polgármester-választást tartani, mert a jelenlegi városvezető Lázár János államtitkára és a térség egyéni mandátumot szerzett országgyűlési képviselője lett. A jelenleg hatályos törvények szerint egy politikus nem lehet egyszerre polgármester és országgyűlési képviselő, emiatt a fideszes politikus úgy döntött, hogy inkább Keszthely vezetéséről mond le.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem indul az ellenzék

A Balaton-part második legnagyobb városában, a régió egyik kulturális, oktatási és gazdasági központjában csak a fideszes Manninger Jenő neve lesz látható a szavazólapon június 26-án. A döntés azért is meglepő és nehezen megmagyarázható, mert a 2019-es önkormányzati választáson a szavazatok 45 százalékét gyűjtötte be a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) jelöltje- írja a 24.hu.

2019-es eredmény

Czuth Zoltán László (3021 szavazat) mindössze 655 szavazattal kapott kevesebbet, mint a fideszes Nagy Bálint (3676 szavazat).

Nem nagy különbséggel nyert

2022-re sem változtak sokat az erőviszonyok, az országgyűlési választáson Nagy Bálint a 17 keszthelyi szavazókörből ugyan 16-ot behúzott, de összességében nem nagy különbséggel nyert. A szavazatok 51,8 százalékát söpörte be, míg az ellenzék közös jelöltje Elekes István 38,8 százalékot, vagyis egy tisztes vereség összejöhetett volna az ellenzéknek.

Egy szavazattal is nyerhet

Manninger Jenő, aki 1998 és 2002 között közlekedési államtitkár, az elmúlt húsz évben pedig a keszthelyi térség országgyűlési képviselője volt, most mégis akadálytalanul cserélhet helyet Nagy Bálinttal: ha csak egy szavazatot is kap, akkor a 66 éves fideszes politikus vezetheti a várost a 2024-es önkormányzati választásig.

Feudális rendszer

Molnár Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom Zala megyei koordinátora a lapnak azt mondta, hogy „a Fidesz még szorosabbra húzta a rendszert. Az ellenzék nem kapott bizottsági elnöki tisztséget, ilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa. A helyi médiában a fideszesek folyamatosan gyalázzák az ellenzéket, miközben a fideszeseknek egyfajta személyi kultuszt építettek ki. Feudális rendszert hoztak létre, a helyi intézményvezetők is saját káderek vagy függésben vannak”.

Ha nyerne is, megbuktatnák

„Nincs is most olyan helyi, aki ki merne állni a fideszes jelölttel szemben. Senki sem akarja kockáztatni a jó hírnevét, az egzisztenciáját. Ha pedig ‘véletlenül’ nyerne is egy ellenzéki jelölt (aki a negyedik lehetne a képviselő-testületben), szembe találná magát 8 vagy 9 fideszes képviselővel”– nyilatkozta a  Molnár Tibor. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Keszthely – Forrás: Balatonkörnyeke.hu