Szerbiában két tucatra tehető azok száma, akiket megfertőzött a nyugat-nílusi láz vírusa, és egy halálesetet jegyeztek fel, amit erre a betegségre vezetnek vissza. A kórokozó az elmúlt években tért vissza a környékünkre. Az emberek számára nincs ellene védőoltás, súlyos agyvelőgyulladást okozhat. A víruskutató szerint mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a szúnyogcsípést, mert nem tudhatjuk milyen szúnyog csíp meg minket.

Emelkedik a nyugat-nílusi vírus fertőzések száma Európában

Drámaian emelkedik a nyugat-nílusi vírus általi esetek száma, amely miatt aggódnak az olasz egészségügyi hatóságok is. A nyugat-nílusi lázat okozó vírus 1999 óta messze jutott olyan területről, ahol korábban terjedt. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint július 27-ig idén mintegy 55 ilyen esetet jelentettek Európában. Olaszországban, Görögországban és a szomszédos Szerbiában, valamint Szlovákiában számoltak be ilyen esetről. Ha tehát egy tőlünk északabbra fekvő országban vannak ilyen szúnyogok, akkor sajnos Magyarországon is lehetnek, vélhetően a Duna mentén terjednek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Nincs ellene védőoltás

„Vakcinás védelem egyelőre nincs az emberek számára” – mondta Rusvai Miklós víruskutató az Inforádiónak hétfő reggel. A tudós hozzátette: a legfontosabb az, hogy próbáljuk megelőzni a szúnyogcsípéseket. Használjunk szúnyogriasztót és irtószereket, mert nem tudhatjuk, hogy milyen szúnyog az, amelyik körülöttünk zümmög.

Influenzaszerű tünetek

A legtöbb embernél egyáltalán nem jelentkeznek a tünetek, míg azoknál, akiknél a tünetek jelentkeznek, azok a csípés után 2-14 nappal kezdik el azokat mutatni. A nyugat-nílusi láz fertőzés tünetei általában láz formájában jelentkeznek, amelyet influenzaszerű tünetek, például fejfájás, testfájdalom és hasmenés kísérnek.

Agyhártyagyulladás

Ritka esetekben a vírus az agy és annak bélrendszerének fertőzését okozhatja, agyvelő- vagy agyhártyagyulladást, ami halálos kimenetelű lehet. Ilyen történt a minap a szomszédos Szerbiában.

Haláleset Szerbiában

A belgrádi Dr. Milan Jovanović Batut közegészségügyi intézet közölte, hogy eddig Szerbiában 23 nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget regisztráltak – adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. A közlemény szerint egy haláleset hozható összefüggésbe a megbetegedéssel.

Fertőzöttek a szomszédos fővárosban

Négy fertőzöttet a közép-bánáti körzetben, ötöt Dél-Bánátban, hármat Dél-Bácskában, egyet a szerémségi körzetben és 10-et a Duna partján fekvő Belgrádban regisztráltak. Szerbiában először 2012-ben fedezték fel a nyugat-nílusi láz vírusát, és 2021-ig összesen 1050 személy kapta el a fertőzést.

Szúnyogok terjesztik

Korábban három szerbiai városban mutatták ki szúnyogokban a nyugat-nílusi lázat okozó vírust. Sajtóhírek szerint Belgrád és Požarevac mellett Pancsován voltak fertőzött egyedek. A nyugat-nílusi láz vírusát az őshonos Culex pipiens fajtájú szúnyogok terjesztik.

Másként néz ki a szájszervük

A Culex-szúnyogok 4-10 mm-esek, barnás színűek, és nincs különösebb minta a testükön.  A többi európai szúnyogtól szájszervük miatt különböznek. Lábaikról is hiányzik a világos és sötét gyűrűs mintázat, és hasuk lapos helyett lekerekített marad. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Így néz ki a Culex-szúnyog

Kiemelt kép: Culex-szúnyog – Forrás: pasteour.fr