Népszavazást kezdeményez Magyarország Európai Uniós tagságának megerősítéséről Újhelyi István MSZP-s politikus, EP-képviselő. A Momentum alelnöke, Cseh Katalin fölösleges politikai hazárdírozásnak nevezte a kezdeményezést és a britek példájára figyelmeztetett. Szombaton a Kossuth-téren Márki-Zay Péter azt állította, hogy az ellenzéket a Fidesz mozgatja, Hadházy Ákos, ellenzéki országgyűlési képviselő pedig a minap azt mondta, pontosan tudja, hogy voltak olyan törvényjavaslatok, amit a Fidesz megüzent az MSZP-nek, hogy ők nyújtsák be.

Valós veszélyről beszél Újhelyi

„Népszavazást nyújtok be hazánk uniós csatlakozásának megerősítéséről, az európai közösséghez való tartozásunk ugyanis a Fidesz politikája miatt soha ilyen valós és fenyegető veszélyben még nem volt.” – írja a Badacsonyban nyaralótulajdonos Újhelyi István, szocialista politikus a közösségi oldalán. A szocialista politikus szerint valós veszély hazánk uniós tagságának felmondása. Mint fogalmazott: „A Fidesz megteremtette a törvényi lehetőségét annak, hogy a nép megkérdezése nélkül kiléptesse hazánkat az Unióból.” A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Választók hergelése

Azt is írja Újhelyi, hogy Orbánék nem az értékek, hanem a pénz miatt maradtak eddig is az EU-ban, a pénzek most várhatóan csökkennek, hosszú távra befagynak. Ezért az Európai Uniót fogják hazug módon felelőssé tenni és ezzel az EU ellen hergelni a választókat”

Nincs kockázat

A szocialista politikus szerint ez a kezdeményezés semmiben nem hasonlít a Brexit-szavazáshoz, hiszen jogilag nem a tagságról, hanem egy kötelező érvényű, a tagságot támogató törvény elfogadásáról szól. Vagyis, „egy érvénytelen referendum sem kockáztatja hazánk uniós tagságát, de legalább kiugrasztja a fideszes nyuszit a bokorból.” A népszavazáson feltett kérdés így szólna: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?

Az ellenzék a béka segge alatt van

Újhelyi István posztja alatt rengeteg kritikát kapott. A hozzászólók egy része szerint hiba egy ilyen népszavazást kezdeményezni. Egy férfi így fogalmaz: „Most már biztosak lehetünk benne, hogy kilépünk! Köszönjük Doktorúr! Ami Orbánnak komoly fejtörést okozott, azt most röhögve elintézi neki, ő már csak kér egy kávét! Ilyen politikai helyzetben, amikor az ellenzék a béka segge alatt van, tuti kontra produktív népszavazást kezdeményezni, gratulálok. Fusson ki merre lát, mert április után itt az újabb bizonyíték, hogy az ellenzék nem normális!” – írja Újhelyinek egy követője.

Politikai hazardírozás

A Momentum alelnökének, Cseh Katalinnak sem tetszik az MSZP ötlete. Ő arról ír, hogy teljesen fölösleges politikai hazardírozas népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról.  Mint fogalmaz: „Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni – még a Fidesz-szavazók többsége is.”

Sokat veszítene Magyarország

A Momentum EP-képviselője hozzáteszi: „Ahogy David Cameron és a britek példája megmutatta, el lehet veszteni egy megnyertnek tűnő népszavazást is, különösen válságban” – idézi fel a britek példáját Cseh Katalin, aki szerint „Magyarország még a briteknél is sokkal többet veszítene a tagság feladásával: a jövőnket”.

A nemzet sorsát kockáztatják

Kele János, a Momentum elnökségi tagja is megszólalt az ügyben. „Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn – óriási hiba” – vélekedett. Szerinte „egyszerűen nem éri meg egy hatalmas nemzeti sorstragédia kockázata pusztán azért, mert néhány, az irrelevánssá válástól rettegő politikai szereplő ebben az ügyben most saját visszakapaszkodásának lehetőségét látja.”

Újhelyi már aláírást gyűjt

Az MSZP-s Újhelyi tovább üti a vasat, vitatkozik az ellenzéki oldalon őt bírálókkal és már döntött is, hogy augusztus 8-án megkezdi a Nyugati téren az aláírásgyűjtést. Úgy tűnik tántoríthatatlan.

Az ellenzéket is a Fidesz irányítja

Szombaton ellenzéki tüntetés volt a Kossuth-téren, ahol felszólalt Márki Zay Péter a tavaszi országgyűlési választásokon az ellenzéki oldal közös miniszterelnök-jelöltje. Többek közt arról beszélt, hogy „az ellenzéket a Fidesz irányítja”. Hasonló tartalmú kijelenést tett nemrég Hadházy Ákos, Zuglóban megválasztott országgyűlési képviselő, aki mivel nem tette le az esküt, lényegében nem működhet képviselőként. Ő arról beszélt, hogy tud olyan törvényjavaslatról, amit megüzent a Fidesz az MSZP-nek, hogy ők nyújtsák be. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyilvánosan többször kijelentette, hogy Magyarország az EU tagja és az is marad. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: EU-zászló