Nagyobb a baj a benzinkutakon, mint azt sokan gondolják. Szép csendben a MOL bevezette, hogy naponta csak egyszer tankolhatnak az autósok, a kutakra alig fele annyi üzemanyagot szállítanak, mint amennyit rendelnek, közben karbantartás miatt leáll a MOL százhalombattai finomítója, megnyitották a stratégiai készletet, de a felszabadított mennyiség szakértők szerint alig 10 napra elegendő, ezért újabb lépésre készülhet most a kormány.

Nem oldódik meg varázsütésre

A kormány múlt hét szombaton bejelentett benzinársapka-módosítása miatt nem fog megoldódni varázsütésre az üzemanyaghiány, rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére – mondta Bujdosó Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV Híradónknak. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Többet kell felhasználni a stratégiai készletekből

Bujdos Eszter szerint már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot a töltőállomások. Állítja: a céges autókra vonatkozó változás, miszerint csak piaci áron tankolhatnak, nem változtat a helyzeten. „A múlt szombati intézkedéstől az ellátási helyzet nem változik. Nyilván segíthet, de rövid távon most csak és kizárólag a stratégiai készleteknek kiszállítása az, ami ezt az üzemanyaghiányos helyzetet toldozgatja-foldozgatja – fogalmazott a holtankoljak.hu ügyvezetője.

10 napra elegendő

A most felszabadított stratégiai készlet 186 millió liter üzemanyagot jelent. A szakértők számításai alapján Magyarországon napi szinten 20 millió liter üzemanyag fogy, és úgy vélik, hogy ez a készlet maximum 10 napra elegendő mennyiség.

Nagy baj közeleg

Bujdosó Eszter azt is elmondta, hogy a kormány 27 cégnek ajánlotta fel értékesítésre a stratégiai készletet, de csak 9 cég vállalkozott arra, hogy hatósági áron ezt értékesíti. A szakértő szerint ebből is látszik, hogy nagy baj lehet a kutakon napokon belül.

Maradnak az ellátási problémák

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint az igazi megoldás az árstop feloldása lenne. Ezzel 20-30 százalékkal csökkenteni lehetne a magánfelhasználók fogyasztását. Lényegében ugyanezt állítja a Holtankoljak.hu ügyvezetője is. Szerinte a benzinár-sapka tartásával az ellátási problémák is maradnak.

Budapesten és környékén is vannak ellátási problémák

Bujdosó Eszter szerint már nem csak a Balatonnál, de Budapest környékén is egyre többen szembesülhetnek azzal, hogy átmenetileg nincs üzemanyag egy-egy kúton és egy másik kúthoz kell átmennie.

Kritikus időszak következik

A szakértők számításaik helyesek, akkor augusztus közepén az üzemanyag ellátás legkritikusabb pontja is beüthet, így nem tartják elképzelhetetlennek, hogy újabb korlátozásokra kényszerül a kormány. A Mol továbbra is arra kér mindenkit, hogy annyit tankoljon, amennyire valóban szüksége van. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció