A badacsonytomaji képviselő testület a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az önkormányzatnál NAV-os ellenőrzés zajlik. A NAV-ellenőrök munkája miatt a mai napon a hivatal csak korlátozottan működik, derül ki az önkormányzat bejegyzéséből.

NAV-ellenőrök szállták meg az önkormányzatot

„Ezúton tájékoztatjuk a badacsonytomaji lakosságot, hogy a mai napon a GINOP projekttel kapcsolatosan az Önkormányzatnál NAV-os ellenőrzés zajlik, így a mai napon a Hivatal korlátozottan működik” – írta a badacsonytomaji képviselő testület a Facebook-bejegyzésében.

Egyelőre keveset tudni

A NAV-ellenőrzéssel és az önkormányzat korlátozott működésével kapcsolatban egyelőre keveset tudni, azonban a Badacsonytomajon február 22-én és 23-án egy előre bejelentett helyszíni vizsgálatot rendelt el az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF a polgármesteri hivatalban – írja a Telex.

Ez volt februárban

Az uniós ellenőrök februárban azért mentek vizsgálódni a polgármesteri hivatalba, mert két olyan brüsszeli forrásból finanszírozott projekt dokumentumaira voltak kíváncsiak, amelyekben a magyar hatóságok már korábban több szabálytalanságot is feltártak. A magyar hatóságok még milliós büntetést is kiszabtak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két projekt miatt ellenőriztek

Az önkormányzati képviselők szerint az OLAF februárban Badacsonytomaj 2 milliárd 435 millió forintos GINOP- és 612 milliós TOP-támogatású projektjeinek a dokumentumait kérte ki a vizsgálathoz.

Rendőrség is vizsgálódott

A Tátika nevű épület és a körülötte lévő tóparti sétány felújítására kapott GINOP-projekt ügyében egyébként már a magyar rendőrség is nyomozást indított. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) pedig azért marasztalta el az önkormányzatot, mert Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből projektmenedzsment néven milliós összegeket fizetett a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak is.

Megbüntették az önkormányzatot

A KDB határozata szerint Krisztin N. László jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárásokat. Emiatt őt és a hivatalát 6 millió forintos büntetéssel sújtotta a KDB.

A TOP-os pályázat is gyanús volt

A KDB szerint Badacsonytomajon  a „Zöld város” TOP-os pályázat is tartalmazott eljárási szabálytalanságokat. Ezeket a szabálytalanságokat a Pénzügyminisztérium kisebb forrásmegvonással büntetett.

Ez is érdekelhet

Feljelentést tett az előző polgármester

A súlyos visszaélések miatt Badacsonytomaj előző polgármestere, Orbán Péter tett feljelentést az OLAF-nál. Az uniós ellenőrök tavaly szeptemberben jelentették be, hogy eljárást indítottak a gyanús közbeszerzések ügyében. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Badacsonytomaji polgármesteri hivatal – Forrás: Google Street View