Folyamatosan változnak az ingatlanpiaci trendek, ezért is lehet az, hogy míg a fővárosban és a megyei jogú városokban 0,4-1,9 százalékos csökkenés tapasztalható, addig a populáció egyre csak növekszik a Balaton környékén. A költözők közül sokan választják Veszprém, Somogy és Zala megye ingatlanjait, de elsősorban a balatoni településeken tapasztalható a leginkább a népességnövekedés.

Kifele költöznek a városokból

Érdekes tendencia figyelhető meg az ingatlanpiacon, ugyanis a legfrissebb felmérések szerint a nagyobb városok vonzáskörzetében fekvő településeken országszerte népességnövekedés volt tapasztalható. Az ingatlan.com által készített, legújabb elemzés hivatalos adatok alapján vizsgálta, hogy mely településeken mennyivel nőtt a lakosok száma. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átalakította a piacot a járvány

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a koronavírus-járvány is tehet arról, hogy most többen is a Balatonhoz közeli településekre költöztek. A sok költözés mögött a szigorú kijárási korlátozások is állhatnak, hiszen többen is voltak olyanok, akik inkább átjelentkeztek a nagyobb városokból a kisebbekbe.

Erősebb lesz idén a piac

Balogh László azt is mondta, hogy szerinte a tavalyihoz képest az országos lakáspiac idén jobban fog teljesíteni: „mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható”. A Balatonnál és a fürdőtelepüléseken pedig szintén fellendülés várható a járvány végeztével és a turizmus újraéledésével.

Nőtt a lakosok száma az északi-parton

Veszprémben a lakosok száma 1,3 százalékkal 55 ezer fő alá csökkent. Ugyanakkor ez egyáltalán nem általános az északi-parton, mivel a megyében több Balatonhoz közeli településen is népességgyarapodást jelentettek. A kereslet az árakra is nagy hatással volt, így nem is csoda, hogy több településen is 20 százalékos emelkedés volt éves szinten.

Gyarapodott a népesség

Balatonrendesen 5 százalékkal 173 főre nőtt a lakosok száma egy év alatt. Az átlagos négyzetméterárak a piacon elérhető eladó lakóingatlanoknál tavaly január és idén május közepe között eltelt időszakban 157 százalékkal 812 ezer forintra nőtt. Gyarapodott a népesség Felsőörsön, Alsóörsön, Balatonedericsen, Balatonalmádiban és Csopakon is. Ezeken a településeken a kínálati négyzetméterárak másfél év alatt 26-144 százalékkal 462 ezer-1,2 millió forintra emelkedtek.

Sokan költöznek a déli-partra

Somogy megyében, Kaposváron a lakosok száma 1,1 százalékkal 62 ezer fő alá csökkent. A Balaton déli-partján is több település is népességgyarapodást könyvelhetett el, ami az árakat is befolyásolta.

Zamárdiban is többen vannak

Balatonmáriafürdőn több mint 6 százalékkal 844 főre nőtt a lakosok száma egy év alatt. Az átlagos négyzetméterárak a piacon elérhető eladó lakóingatlanok esetén tavaly január és idén május közepe között eltelt időszakban 87 százalékkal 477 ezer forintra nőtt. Gyarapodott a népesség többek között Balatonberényben, Balatonkeresztúron, és Zamárdiban is. Ezeken a településeken a kínálati négyzetméterárak másfél év alatt 25-61 százalékkal 321-944 ezer forintra emelkedtek.

Nőttek az árak is

Az ingatlan.com felméréséből az is kiderült, hogy a kaposvári agglomerációban Bárdudvarnokon, Mosdóson és Kaposmérőn is bővült a lakosság, az átlagos négyzetméterárak pedig 1-50 százalékkal 133-235 ezer forintra nőttek idén május közepéig.

Sokan választják Zala megyét

Az elemzés szerint Zalaegerszegen a lakosok száma 1,4 százalékkal 56 ezer főre csökkent. Több Balaton-közeli településen azonban népességgyarapodásról lehet beszélni, ez pedig az árakat is befolyásolta. A Balatonhoz közeli települések közül Cserszegtomaj, Balatongyörök és Gyenesdiás népessége növekedett nagyobb mértékben és ezeken a településeken a kínálati négyzetméterárak másfél év alatt 28-68 százalékkal 486-616 ezer forintra emelkedtek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció