Több mint 10 éven keresztül szedte a bevételeket a badacsonytomaji önkormányzat a strandi belépőjegyekből, miközben nem is a városé volt a partszakasz tulajdona. Úgy tudni, az önkormányzat csak idén rendezte a jogviszonyokat, és kötött megállapodást a strandterület használatáról.

Nem az önkormányzaté a tópart

A badacsonytomaji strand területe két részre oszlik fel: az egyik egy tóval nem érintkező rész, a másik pedig egy 5000 négyzetméteres szakasz a vízpart mentén. Az önkormányzat tulajdonában azonban csak a vízzel nem rendelkező rész van, a másik, tóval érintkező rész a földhivatali nyilvántartás szerint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságé – írja a 24.hu.

700 forint a belépő

A strandon évek óta 700 forintot kérnek a napi felnőtt belépőkért, ami még csak nem is tekinthető nagyon olcsónak. A strand bevételei a Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Kft.-hez folynak be, az önkormányzat cége 2005 óta üzemelteti a strandot. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elismerte a polgármester a hibát

A 24.hu megkeresésére Krisztin N. László polgármester sajtóirodája elismerte, hogy 12 éven át jogtalanul szedtek bevételeket a fürdőzőktől. A válaszukban azonban arra nem tértek ki, hogyan feledkezhettek meg a szerződésről.

Nem újították meg a szerződést

A hivatal a válaszában azt írta, hogy Badacsonytomaj vezetésének 1998-tól 2008. december 31-ig volt bérleti szerződése a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal (KDTVÍZIG), ám ezt a szerződést nem újították meg, csak tavaly december 2-án. Az új megállapodás szerint az önkormányzatnak a területért évente 1,3 millió forintos díjat kellene fizetnie.

Nem válaszolt a vízügyi hatóság

A lap megkereste az ügyben a KDTVÍZIG-et is, hogy kiderüljön, melyik fél kívánta elintézni az új megállapodást, illetve, hogy kérnek-e kompenzációt a kimaradt bevételek után. Az ügyben azonban nem sikerült előrébb haladni, ugyanis a hatóság nem reagált a megkeresésre.

Pörögnek a strandon az üzletek is

A badacsonytomaji önkormányzat arról viszont nem feledkezett meg, hogy strandon lévő bérleményekből beszedje a bérleti díjakat. A strandterületen több önkormányzati tulajdonú bódé is üzemel. Érdekes, hogy amikor 2020 tavaszán a lejárt bérleti szerződésekre pályázatot írtak ki, minden üzlet üzemeltetési jogát Krisztin N. László polgármester helyettesének korábbi vállalkozása kapta meg.

Átírták a feltételeket

A pályázat részvételi feltételeit menet közben többször is módosították, valamint a járványhelyzetre hivatkozva törölték az eredményt. Az utolsó fordulóban pedig már az a cég lett a győztes, ahonnan csak néhány héttel korábban lépett ki Hartai Béla alpolgármester.

OLAF is vizsgálódott az önkormányzatnál

Az elmúlt hónapokban az önkormányzat gazdálkodási ügyei több felügyelő szerv figyelmét is felkeltették. 2021 év elején Badacsonytomajon tartott helyszínelést az EU csalás elleni hivatala, az OLAF: az uniós ellenőrök két olyan brüsszeli forrásból társfinanszírozott, 3 milliárdos projektre voltak kíváncsiak, amelyek a Balaton felújítását szolgálták volna.

NAV-ellenőrök is lerohanták a hivatalt

A GINOP-projekt ügyében a rendőrség is nyomozást indított, míg a Közbeszerzési Döntőbizottság milliós büntetéssel marasztalta el az önkormányzatot. Június elején pedig a NAV tartott ellenőrzést a polgármesteri hivatalban. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Badacsonytomaji polgármesteri hivatal – Forrás: Google Street View