Szombathy Gyula viszontagságos időszakon van túl. Kigyógyult a rákból, majd szívinfarktuson esett át, két évvel ezelőtt pedig agyvérzése volt.

Egyedül is tud járni

„A biztonság kedvéért magamnál tartom a botomat, de már egyedül is képes vagyok járni. Nagy szó, mert újra kellett tanulnom szinte mindent. Olyan voltam, mint egy gyámoltalan kisgyerek. A feleségem épp tegnap dicsért meg, amiért a bal kezemet olyan szépen használom, hogy nincs szükségem segítségre a reggeli elkészítéséhez.” A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Hálás a feleségének

„Hálával tartozom Erzsinek, amiért gondoskodik rólam, és a betegségem utáni felépülésben támaszom. A feleségem segítsége nélkül már nem élnék” – mondta Szombathy Gyula a Meglepetésnek.

Gyógytornára jár

Évek óta Balatonalmádi lakója. Feleségével, Erzsébettel itt találták meg a lelki nyugalmat. A Kossuth-díjas színészművész hetente kétszer gyógytornára jár a város rehabilitációs központjába, ahol szakemberek irányítása mellett végzi a feladatokat. „Nagyon hasznosnak érzem a gyógytornát, mivel újra vissza kellett nyernem az egyensúlyérzékemet. Érdekes, de táncolni nem felejtettem el.”

Imádja a régi slágereket

„Ezt annak tudom be, hogy a színészi pályámon rengeteg táncos szerepet játszottam, és úgy látszik, az agyam megjegyezte a tánclépéseket. Itthon van egy ősrégi gramofonom, bakelit lemezeken hallgatom a korabeli kuplékat, táncdalokat.”

Szívesen kertészkedik

 Szombathy házaspárnak a városközponttól messzebb áll a háza, így nyáron is élvezik a nyugalmat. „Mindennap kint vagyok a kertben. Gyönyörűen virágzik a bazsarózsa és a begónia. A meggy is érik, de cseresznyénk nem lesz. A kertész megtanította, hogyan ritkítsam meg az almafákat, ezt fogom csinálni holnap” – árulja el, és közben beavat abba, hogy minden éjjel álmodik a színházzal.

Visszavágyik a színpadra

„Imádtam a munkámat, a színészetet. Négy éve nem álltam színpadon, jó lenne újra játszani. Amikor nagyon beteg voltam, azt hittem, hogy én már soha többé nem fogok közönség előtt szerepelni, de most talán újra van egy kis reménysugár. Szépen javulok, már beszélni is kiválóan tudok.”

Ez az álomdarabja

„Titkos vágyam, hogy Esztergályos Cilivel eljátsszam Az öreg hölgy látogatása című darabot. Cilikével anno egy osztályba jártunk a színművészetin, jól ismerjük egymást.”

Nincs közös gyerekük

Harmincöt éve vette feleségül Erzsébetet. Példaértékű házasságban élnek. „A harmadik házasságom sikerült. Erzsivel megfogtam az Isten lábát. Közös gyerekünk nem született, de egy-egy lánnyal érkeztünk ebbe a kapcsolatba.” – idézte fel.

Ritkán látja unokáit

„Három fiúunokánk is van, ők huszonévesek. A gyerekeink és az unokáink sem lettek színészek. Sajnos messze laknak tőlünk, ezért ritkábban találkozunk, de nagyon büszke vagyok rájuk. Roland vendéglátós, Dávid kereskedő, a legidősebbet, Mátét pedig érdekli a neurológia, az elmeosztályon dolgozik, miközben az ELTE-n a mestervizsgájára készül. Mondtam neki, hogy most már a nagypapát, vagyis engem is nyugodtan vizsgálhat” – tréfálkozik a színész.

Sok helyen feltűnt

Szombathy Gyula az ország számos színházában játszott, és évtizedeken keresztül láthattuk a televízió különböző tévéjátékaiban, bohózataiban. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szombathy Gyula – Forrás: MTI