A viharjelzés idei időszakának idei megszűnésével az időjárás illetve a vihar-előrejelzés is megszűnt a Balatonon, így a késő őszi, tél eleji hajós és horgász szezonban, különösen figyelnünk kell saját és társaink biztonságára.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a következőkre hívja fel a figyelmet

Egyre inkább a hideg idő jön, késő őszi, téli időjárási jellemzők alakulnak ki. A Balatonon ilyenkor tapasztalható hirtelen leszálló sűrű köd és a 10 C-fok körüli és alatti vízhőmérséklet együttesen teszi nehezebbé a víziközlekedést, növelve az ezzel járó kockázatokat.

Nézni kell az előrejelzést

Kiemelten fontos a viharjelzési szezon utáni időszakban a vízreszállás előtt az időjárás-előrejelzés megismerése. Ez az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, vagy a METEORA mobil applikációján is megismerhető.

Ellenőrizd a mentőeszközöket

Az ilyen speciális helyzetben, a hidegebb időben való hajózás, víziközlekedés során nagyon fontos az általános mentőeszközök megléte, minősége, használhatósága.

A technikai eszközök csekkolása is elmaradhatatlan

Biztonságot ad az irányt és a saját pozíciót is mutató eszközök (iránytű, kompasz, GPS, radar) használata.

Írd fel a 1817-es segélyhívót

A segélykérések során hívható a 112-es egységes európai segélyhívószám, amely már a segélykérő helyadatait is elküldi – amennyiben IOS vagy Android rendszerű okostelefonról indítják a hívást. A 1817-es Balatoni Vízi Segélyhívószámra indított hívásukkal közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányág központját érik el. A BalatonHelp alkalmazás használatával a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata riasztható. Ez a hívó állomás GPS koordinátáját is azonnal továbbítja – ezzel segítve a felkutatást és a mentést.

Vízmentes tokok, ha esetleg borulnánk

Nagyon fontos a kommunikációs- és segélykérő eszközök megléte, feltöltöttsége, vízmentességének biztosítása, a vízmentes tokok alkalmazása.

Növekszik a mentési idő

Mivel az ősz-téli időjárási körülmények nagyban megnehezíthetik a segítséget nyújtók helyszínre történő megérkezését, ezért jelentősen megnőhet a mentéshez szükséges idő, amely így további komoly rizikófaktor a víziközlekedők számára.

Csónakból már inkább ne horgásszunk

Ebben az időszakban a Balatonon az egyéni sporttevékenységként végzett hajózási tevékenységet vagy csónakos horgászatot – a fent szereplő tényezők és időjárási körülmények miatt – annak ellenére sem javasoljuk, hogy a korlátozó jogszabályok ezt most még megengedik.

Hamaosan jön a jegesedés

A Balaton jegesedéséig a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság minden vízirendészeti rendőrőrsén készenlétben tart azonnal bevethető mentőhajókat, azonban ezek bevetésének sikeressége csak a fenti szabályok, tanácsok betartásával lehet eredményes.