November 16-tól változik a balatoni kompok menetrendje, a fokozott biztonsági előírások pedig a hajókon is érvényesek. MAszkot kell hordani és inkább ki se szállj az autódból.

Óránként járnak csak a kompok

Hétfőtől, november 16-ától Szántódról 7-től 17 óráig, Tihanyból pedig 7.15-től 17.15-ig 60 percenként indulnak a kompjáratok. Az ünnepnapokon, december 24-én és 31-én Szántódról 7 és 15 óra, Tihanyból 7.15 és 15.15 között, január 1-jén Szántódról 10 és 17 óra, Tihanyból 10.15 és 17.15 között óránként indulnak a kompjáratok.

Kötelező a maszk a kompon is

A járványügyi helyzet alakulása, illetve a hatályban lévő kormányrendelet alapján a kompok fedélzetén (a zárt és nyitott utasterekben egyaránt) – a 6. életévét be nem töltött kiskorúak kivételével – mindenki számára kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.

Inkább ki se szálljanak a kocsiból

A Bahart azt javasolja, hogy a kompot igénybe vevő utasok az utazás alatt ne szálljanak ki a gépjárműveikből. Emellett az ajánlott, egymástól számított másfél méteres távolságot a kikötőben, a pénztáraknál és a kompok fedélzetén – az egy háztartásban élők kivételével – tartsák be – írta a balatonihajozas.hu.

Maszkot nem árulnak a kompon

A kellemetlenségek elkerülése céljából arra kérjük az utasokat, hogy a maszk beszerzéséről mindenki előzetesen maga gondoskodjon, mivel maszkot a pénztárakban nem árusítunk.

Szólhatnak, ha nem veszi fel a maszkot vagy csak az állán hordja

Azt az utast, aki a komp fedélzetén nem az előírásoknak megfelelően viseli maszkját, a hajó személyzete felszólítja a helyes használatra. Amennyiben az utas a felszólításnak nem tesz eleget, úgy BAHART az érintett utast pótdíj megfizetésére kötelezheti, valamint az utazásból ki is zárhatja.

Távolságtartás

A BAHART felhívja utasai figyelmét, hogy az ajánlott, egymástól számított 1,5 méteres távolságot a kikötőben, a pénztáraknál és a kompok fedélzetén is – az egy háztartásban élők kivételével – tartsák be.

Inkább bankkártyával

Továbbra is kérjük, hogy mellőzék a készpénzben történő fizetést, a jegyek kiváltásakor használják bankkártyájukat!

Egy kis meglepő történelem

A római időkben is volt kompközlekedés a Balatonon. A komp kezdetben egy nagyobb vitorlás hajó volt, amely csupán néhány személy átszállítására volt alkalmas. Az átkelőhely eleinte nem is volt fontos, mivel Tihany az ingadozó vízszint miatt gyakran szigetté vált. Az első csatornrendszereket még a rómaiak építették, utána lett valódi félsziget Tihany.

Hétfőtől megszűnik a viharjelzés is

A viharjelzés idei időszakának idei megszűnésével az időjárás illetve a vihar-előrejelzés is megszűnt a Balatonon, így a késő őszi, tél eleji hajós és horgász szezonban, különösen figyelnünk kell saját és társaink biztonságára.