Ha valaki strandolás közben feltételezett robbanóeszközt talál, jelölje meg a területet – tanácsolta a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a Facebook-oldalán.

Ki kellett üríteni a strandot

Ahogy írtunk róla, szombaton a rendőrség kiürítette Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget egy második világháborús robbanóeszköz miatt, amelyet egy fürdőző vitt ki a Velencei-tóból a partra. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megsemmisítik

A tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban, a robbanóeszközt el is szállították a honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik.

Ezt kell tudni róla

Ez olyan robbanótest volt, amelyet egy eredetileg német, 10,5 centiméteres tüzérségi gránátból alakítottak át légibombává a szovjetek, a saját gyújtószerkezetük rászerelésével – írták. A tűzszerész ezred az esettel kapcsolatban összefoglalta, mi a legbiztonságosabb eljárás, ha valaki strandolás, fürdőzés közben bukkan feltételezett robbanóeszközre.

Vissza kell tenni

Ha valaki kiemelte a feltételezett robbanóeszközt, akkor óvatosan eressze vissza eredeti pozíciójába és próbálja megjelölni a területet bottal, bójával, gyerekjátékkal vagy bármilyen erre alkalmas tárggyal.

Meg kell jelölni

Amennyiben a vízmélység miatt erre nincs lehetőség, a megtaláló keresse meg a legközelebbi, partra vezető utat, majd menjen ki és közben számolja a lépéseket, majd értesítse a rendőrséget és mondja el, hogy a parttól milyen irányban, illetve távolságban bukkant a feltételezett robbanótestre.

Ez alapján megtalálják

A tűzszerészek rendelkeznek olyan fémkereső eszközökkel, amelyek a víz alatt is működőképesek, így a tájékoztatás alapján meg fogják találni a bejelentett robbanóeszközt vagy lőszert.

Repülőgép a Dunában

Négy nappal a gárdonyi eset előtt, elsőként írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Duna alacsony vízállása miatt előkerült egy második világháborús amerikai repülőgép roncsa, sőt még a pilóta földi maradványait is megtalálták az iszapban.

Combcsont került elő

A szárny egy darabja mellett előkerült a pilótafülke egyik alkatrésze is, ami a rakomány vészkioldóját és a futómű karját tartalmazta. Ez alá beszorulva egy megégett, vélhetően emberi combcsontot is találtak. A légvédelem azt követően lőtte le Tököl felett a gépet, amikor az már kiengedte bombáit a Dunai Repülőgépgyárra és a Duna felé fordult.

Ezért van sok bomba Budapesten és környékén

Szinte minden hónapban előkerül valahol a fővárosban vagy az agglomerációban egy régi robbanótest. A 15. amerikai légi hadsereg 1944. április 3-i budapesti szőnyegbombázásával vette kezdetét az a Magyarország elleni, pusztító légi offenzíva, amely a háború viszontagságaitól addig megkímélt hátországot először szembesítette a háború borzalmaival.

Durva bombázások

A vasúti hálózat, az olaj, valamint a hadiipari üzemek megsemmisítését célzó bombázó hadjárat 1944 júliusában érte el a legintenzívebb szakaszát. Ennek nagy része a fővárost és az agglomerációt érte. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI