Szerdán robbant ki a Laposa-ügy. Akkor egy újság arról írt, hogy Laposa Bence, a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadójának érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást az ügynökség egyedi döntésekre alapozott , 1,4 millirdos balatoni pénzosztásán. Ma kiderült, hogy egy budapesti kávézó nem kér többet a Laposa-borokból.

Egy kávézó kiárusít

Kiárusítatta a Laposa-borokat egy budapesti kávézó. A közösségi oldalukan azt is közölték, hogy örökre törlik a szortimentjükből. Pár üveg maradt, ezek szabadon választott összegért elvihetőek – írták.

Egy cikk indította el lavinát

Indokként a 24.hu cikkét adták közre amely arról szól, hogy a balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és a hírek szerint ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is. 

Laposa Bence személyes hangvételben válaszolt

A beszámolók számos félrevezető információt és valótlan állítást tartalmaznak személyemmel kapcsolatban is. Sem a támogatások odaítélésében, sem a pályázat folyamatában nem vettem – és természetesen nem is vehettem – részt, nincs és nem is volt ilyen jellegű megbízásom.

Még büszke is

Büszkék vagyunk rá, hogy mindig, minden helyzetben az utolsó forintot is (legyen az támogatás, nyereség, családi örökség stb.) a vállalkozásunk fejlesztésére fordítottuk és fordítunk a jövőben is.

Szerinte minden fejlesztésre ment

Fontos elmondani, hogy az említett pályázatok kizárólag fejlesztésre fordíthatóak, a mostani működésünket – a legtöbb vállalkozáshoz hasonlóan – a tartalékjainkból és hitelekből fedezzük.

Az ügy tovább burjánzik

A 24.hu újabb cikke viszont árnyalja a borász sorait. Szerintük bár a borász pályázatról ír, noha a balatoni vendéglátóhelyek, köztük az ő érdekeltségei, nem pályázaton, hanem a turisztikai ügynökség egyedi döntésével jutottak támogatáshoz.

143 millió Laposa Bencééknek

Arról is irnak, hogy forrásaik szerint a Balatoni Kör nevű érdekvédelmi szervezetet vezető badacsonyi borász-vállalkozó egy listát adott le az MTÜ-nek, amelyen főként az egyesülethez tartozó, támogatandó vállalkozások neve szerepelt. A kör tagjai csaknem egymilliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési támogatáshoz jutottak, a legtöbb pénzt, összesen 143 millió forintot Laposa két vállalkozása kapta.

Valami lemodás csak volt

Laposa Bence a lap érdeklődésére egy közleményt küldött. Ebben elismerte, hogy „a dinamikus fejlődése miatt válaszúthoz érkezett a Balatoni Kör, és a továbblépésnek elengedhetetlen feltétele egy szervezeti átalakulás, ezért az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását.” A lap ugyanis ezt a lépést a botránnyal hozta összefüggésbe.

További balatoni boros cikkekért kattitson ide!

Fotónk illusztráció, a balatonalmádi borheteken készült.