Több baleset is történt Veszprém megyében vasárnap délután, a megyeszékhely térségében ónos eső nehezíti a közlekedést.

A 8-as út nagyon veszélyes

A 8-as főúton Márkó térségében egy autó szalagkorlátnak ütközött, Hajmáskérnél négy gépkocsi ütközött össze, Veszprém és Várpalota között pedig több helyen árokba csúsztak járművek.

A 710-es úton is baleset történt

A 77-es úton Tótvázsonynál szintén árokba csúszott egy autó, a 710-es úton pedig Balatonkenese térségében ütközött két gépkocsi, az egyik felborult – mondta a megei rendőrség szóvivője.

Veszprémnél már dolgoznak a gépek

Veszprém térségében ónos eső nehezíti a közlekedést – közölte Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI érdeklődésére. Hozzátette: az ajkai és a veszprémi mérnökség járművei folyamatosan dolgoznak a térségben.

Más megyékben is gond van

Pécsi Norbert tájékoztatása szerint további négy megyében – Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében – havazás miatt végez síkosságmentesítést a közútkezelő.

Herend is segített

13 baleset történt az ónos eső miatt Veszprém megyében, mondta el a veol.hu-nak Csizmadiáné Kucsera Katalin megyei rendőrségi sajtóreferens. A helyzetre való tekintettel vasárnap este Herend polgármestere a közösségi oldalán tájékoztatást tett közzé, melyben engedélyt adott a szálláshellyel rendelkező vendéglátóhelyeknek, hogy kiszolgálják azokat, akik nem tudnak tovább utazni.

Az ónos eső

Az ónos eső vagy ólmos eső vegyes halmazállapotú, túlhűlt vízcseppekből és hókristályokból álló csapadékamely a földre hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonat képződik.

Ilyen lesz az idő a következő napokban

Szeles, de enyhe idővel kezdődik a hét, többfelé 10 foknál is melegebb lesz. Az év utolsó napjaiban borús, csapadékos idő várható, szilveszter napján néhol hó, havas eső is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult idő várható

A nap első felében a Duna-Tisza közén, illetve északkeleten fordulhat elő eső, főként a hegyekben havas eső, hó is lehet, majd átmeneti szünet után délutántól nyugat felől ismét egyre több helyen elered az eső. A szél egyre nagyobb területen megerősödik, majd viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben plusz 3-11 fokig melegszik a levegő.

Szilveszterkor akár hó is eshet

Csütörtökön a Dunától keletre valószínű eső, délutántól néhol havas eső, északkeleten a hegyekben hó is lehet. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A minimumhőmérséklet 0 és plusz 6, a maximumhőmérséklet plusz 2 és 7 fok között várható.