December elején írtunk arról, hogy bezár a Balaton egyik legismertebb vendéglátóhelye. A kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét nevű étterem tulajdonosa ugyanis ALS betegségben szenved, amely mára már előrehaladott állapotban van.

Egész életében vendéglátózott

Szabó Dezső világéletében pörgött, huszonéves kora óta vállalkozó volt. A vendéglátásban találta meg a számítását, de ott sem ült sosem a babérjain. Cége utcai büfékocsikat, foodtruckokat üzemeltet, számos szakmai díjat elnyertek már.

Gyengébb lett a keze

Aztán 2022-ben valami megváltozott, úgy érezte egyre ügyetlenebb a konyhában. Először csak jobb kezét használta nehezebben. Több szakorvost is felkeresett, végül a Semmelweis Egyetem Ritka Betegségek Osztályán mondták ki a végső diagnózist, ALS-ben szenved.

Jött a diagnózis

„A doktor úr tűvel szurkálta reggel 7-kor a szemöldökömet és fél 8-kor mondta, hogy nem kínlasszuk magát tovább, ez az a betegség. Én akkor megnyugodtam” – mondta Szalai Dezső a Fókusznak.

Karsai Dániel pert indított

Ez ugyanaz a betegség, amellyel Karsai Dániel alkotmányjogász is küzd, ő az emberi jogok bíróságán pert indított azért, hogy legyen joga dönteni az élete végéről. Szalai Dezső örült Karsai színrelépésének, mert több száz ALS-ben szenvedő ember él Magyarországon, a társadalom viszont nem ismeri a betegséget. Most általuk többet is megtudhatunk róla.

Szalai Dezső

Forrás: Facebook

A legfárasztóbb az evés

Szalai Dezső éjjel-nappal, mindenben segítségre szorul, ma már egyáltalán nem képes ellátni önmagát. „A legfárasztóbb dolog, ami létezik, az az evés”.

Nem pánikolt

Amikor megkapta a diagnózist, nem pánikolt, hanem megnyugodott, mert legalább tudta, hogy mivel áll szemben. „Klasszikus, hogy nálam mindig félig tele van a pohár, nem félig üres – mondta Dezső mosolyogva, akit az sem rémít meg, ha ébredéskor megmozdulni sem tud, és csak fekszik az ágyában gondolataival.

Türelmet kapott

„ A pszichológusom kérdezte, hogy mit adott nekem ez a betegség, türelmet. Rettenetesen türelmetlen ember voltam, most pedig órákig tudok feküdni az ágyban és gondolkodom és rettenetesen jól szórakozom”.

Nem fél

„Nem volt unalmas életem 48-49 évig, eszembe jutnak dolgok és mosolygok, a többiek pedig nem tudják, mi jár a fejembe Nem annyira tartok ettől az utolsó állapottól, amikor tényleg csak szívem meg a szemem mozog, mert van elrakva annyi sztori, történés, hogy akkor is meg tudom melengeti a lelkemet”.

Kollégái segítenek

Dezső és élettársa úgy döntött, a balatoni éttermet eladják, a foodtruckokat egyelőre ők üzemeltetik. A cégnek eddig Dezső volt a motorja, most ezen változtatni kellett. Kollégái és élettársa viszi az üzletet. A Szalai Dezsővel készült teljes interjút ide kattintva tudod megnézni.

ALS betegség

Az ALS betegség a központi idegrendszert érintő, az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával járó, gyógyíthatatlan betegség, amely teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be.  A túlélése néhány évre tehető, az életminőség romlását lehet lassítani a megfelelő terápiával. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Kiemelt kép: Szalai Dezső – Forrás: RTL