Egy balatonboglári férfi 2020. november 28-án kora reggel tiltott eszközzel halászott. A rendőrök előállították, majd kihallgatták orvhalászat vétsége miatt.

Tiltott eszközzel halászott

A helyi illető sorhoroggal halászott a balatonboglári kikötőben. A halászati őrök tetten érték, majd értesítették a rendőrséget. Az egyenruhások a feltételezett elkövetőt elfogták és előállították.

Nem számított a nyomozókra

A nyomozók az 53 éves férfit orvhalászat vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

500 ezer forintos bírságot is kaphat

A törévny szerint a hurokvető halászati módszer, sorhoroggal, csapóhoroggal történő halfogási módszer alkalmazása esetén: 100 000-500 000 forint bírság szabható ki

Hogyan működik a sorhorog

Az egyik legeredményesebb rabsic eljárás, ami csak létezik, az a fenékhorog használata. Nagyon kevés befektetéssel igen szép zsákmányt tudnak szerezni, szinte fillérekből előállítható a módszer. Hosszú, vastag damilra 70-80 centinként vékony előkét erősítenek, az előkére kisebb-nagyobb rablóhalas horgot.

A rendőrök a nemzeti kincsre figyelmeztetnek

A Somogy megyei rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy természetes vízi halállományunk nemzeti kincs, így annak védelme mindannyiunk kötelessége. Ha halászattal, horgászattal kapcsolatos jogsértést tapasztalnak, minden esetben jelezzék a hatóság felé.

Hat éve egy orvhalásznál fegyvert is találtak

2014. november 24-én két badacsonytomaji embert fogtak el. A Badacsony előtti vízterületen egy vitorlás kishajóból tiltott módszerrel, sorhoroggal halásztak. Egyikőjüknel a házkutatás során egy forgótáras pisztolyt, puskát, valamint lőszereket is találatak.

2014-ban egyértelműsítették a bírságok mértékét

 A kormány 2014-ben rendeletben állapította a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságokat. Akár félmilliót is kiszabhatnak. Ide kattintva éri el a kormányrendeletet.

Címlapképünk a rendőrség egy korábbi felvétele.