Nagyon sokan vásároltak a koronavírus-járvány környékén házat a Balatonnál, de már nem tudják fizetni a részleteket. Sok tulajdonos arra is rádöbbent, hogy benne áll a pénze a nyaralót an, de az Nam hoz semmit.

Rosszul tervezett vásárlás

A covid idején különösen felpörgött az ingatlanvásárlás a Batalonnál. Nagyos sokan menekülőútként tekintettek egy nyaralóra: ki lehet ott dekkolni a járványt, utána pedig ki lehet majd adni és különben is jó lesz valamire, gyarapítja a családi vagyont. Ebben sokan tévedtek, mert egy nem jól megtervezett vásárlás után egy nyaraló inkább viszi a pénzt és a tulajdonos idejét.

Nem mindenkinek jött be

A legtöbb városi embernek egyáltalán nem jön be hosszútávon a vidéki lét, még akkor sem, ha az a Balatonnál van. A forgalmas nyári hónapok után a legtöbb település csendes, inkább falura, esetlek kisvárosra emlékeztet a szezonon kívül. Egy nyaralóval viszont mindig van munka: füvet kell nyírni, karban kell tartani az épületet, figyelni kell rá, néha rá kell nézni, vagyis akkor is el kell menni a Balatonra, amikor a tulaj különben nem menne.

Áll a nyaralóban a pénz

A nyaralót hitelből vásárlók közül sokan arra is rádöbbentek, ha ők használják a nyaralót, nem tudják kiadó, vagyis nyáron még pénzt sem tudnak belőle csinálni. A befektetésük áll, nem termel, holott egy nagyvárosi lakás bármikor kiadható, az folyamatos bevételt termel. Sokan a nyaralóvásárlás után döbbentek rá, hogy olyan családi luxusberuházást csináltak, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Szabadulnának a nyaralótól

A szakértők úgy vélik, a nagy értékű ingatlanokra ugyan még van kereslet a balatobbál, de akik akár hitelt is felvettek egy kisebb nyaraló megvásárlására, most szeretnének tőle szabadulni – írja az atv.hu. Leginkább az elavult, szocreál stílusú házakat árulják, mert nem tudják őket fenntartani.

Az áremelések elvitték az emberek pénzét

Ahogy azt korábban mi is megírtuk jelentősen bővült az eladó ingatlanok kínálata a Balaton környékén, mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal több a hirdetés most, mint egy éve ilyenkor. Még a járvány előtt vásárolták ezeket az ingatlanokat, és most nem tudják fizetni a részleteket, mivel az élelmiszer- és egyéb áremelkedések elvitték az emberek pénzét, és így most olyasmiről mondanak le, ami nem tartozik a mindennapi szükségleteikhez – mondta Bári Péter, az Inmove Ingatlaniroda szakértője. Hozzátette, hogy hiába nő a kínálat, senki sem keresi ezeket a házakat.

A helyiek sem tudnak vásárolni

Egy keszthelyi ügyvéd is megerősítette, hogy a nyugati medence környékén is nehéz eladni a nyaralókat. Szabó Gyula azt nyilatkozta, a bankok olyan részleteket kalkulálnak, ami nem teszi hitelképessé az esetleges érdeklődőket. A helyiek sem tudnak a gyermekeiknek a környéken ingatlant vásárolni, nem tudják őket megfizetni, mivel a túlkínálat sem csökkenti még az árakat, de ez nem sokáig lesz így.

Kipukanhat a balatoni ingatlanlufi

A piac természetes szabályai szerint, ahol sok az eladó ingatlan és kevés a vevő, ott hamarosan ingatlanár csökkenés, esetleg zuhanás alakul ki. A legtöbben a balatoni ingatlanlufi kipukkanására számítanak, amely már idén megtörténhet.

Kiemelt kép: Nyaraló Tihanyban – Fotó: BalatonKörnyéke.hu