Gázpisztollyal lövöldözött egy férfi még november elején egy kaposvári szórakozóhelyen. Egy óra múlva elfogták a rendőrök. Őrizetbe vették és javasolták bíróság elé állítását.

Nem volt jó a buli

November 2-án egy kaposvári szórakozóhelyen a levegőbe lövöldözött egy fiatalember. Gázpisztoly volt nála. A lövések után elment, de a rendőrökutána eredtek és egy órán belül elfogták.

A rendőrök megtalálták a fegyvert

A feltételezett elkövető lakóhelyén házkutatást tartottak és megtalálták a fegyvert is, amelyet lefoglaltak.

Bíróság lesz ebből az ügyből

A nyomozók a Zsolt keresztnevű illetőt felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd – őrizetbe vétele mellett – bíróság elé állítását javasolták.

Októberben Nógrádban került elő egy gázfegyver

Nagybárkány belterületén az utcán többen verekedtek. Egy 23 éves tari férfi és ismerősei között vita alakult ki, amelynek során ököllel és egy bottal több alkalommal megütött két férfit, akik ennek következtében elestek. Őket három társa elkezdte rugdosni, a férfi pedig lapáttal és ököllel esett a többieknek. Egy 15 éves fiú a verekedés közben egy férfit többször megütött és megrúgott. Pár órával korábban a férfi egy hznál fejészével hadonászott, másikuk pedig egy gáz- és riasztófegyverrel lövést adott le.

A rendőrség felvétele

Honnan kerülnek elő ezek a fegyverek

2004-ben hatályba lépett fegyvertőrvény alapján, lehetőség nyílt arra, hogy az addig csak engedéllyel tartható gáz- riasztófegyvereket boldog, boldogtalan megvásárolhatja és ezáltal otthonában tarthatja.

A viseléshez azonban engedély kell

Abban az esetben, ha a fegyver tulajdonosa, azt viselni is akarja magánál, a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon igényelhet viselési engedélyt, amelynek birtokában lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön betárazva – riasztó- vagy gáztöltényeket a fegyvertárban elhelyezve –, a vétlen elsülés ellen biztosítva, rejtve viselheti önvédelmi célból.

Közelről hatásos

-Egy ilyen gázfegyver 3-4 méterig hatásos, ráadásul nagyban időjárás függő is. A tapasztalatok alapján, a gázfelhőre eltérően reagálnak az emberek, ezért előfordulhat, hogy támadónkat nem sikerül teljesen harcképtelenné tenni.

Önmagunkra is veszélyes lehet

Zárt térben önveszélyes, hiszen a légtér könnyedén megtelik a gázzal. Figyelni a lőszerekre is, mert a szavatossági idejük 3 év.