Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken néhány tized milliméter csapadék eshet. Északon lehet súlyos helyzet, de már Fejér megyét is figyelmeztetik.

Borult lesz az ég

Hétfőn vastag felhőzet lesz felettünk, inkább csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap, erre nagyobb esély a Dél-Dunántúlon van. Estefelé észak felől határozott felhőzetcsökkenés várható. – írja a met.hu.

Észak felőljön az ónos eső

Reggel, délelőtt az északi megyékben, délután már csak néhol az Alföldön várható eső, illetve kezdetben ónos eső is. Az északkeleti határ közelében átmenetileg havazhat.

Délutánra javulhat a helyzet

Több helyen lesz párás, ködös az idő, de délelőtt javulnak a látási viszonyok. A legtöbb helyen szélcsend várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul. Késő estére -2 és +3 fok közé hűl le a levegő.

Az ónos eső

Az ónos eső vagy ólmos eső vegyes halmazállapotú, túlhűlt vízcseppekből és hókristályokból álló csapadékamely a földre hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonat képződik.

Ezüstös bevonat

Mivel az ón tulajdonsága az, hogy nehéz súlyú, olvadékony és ezüstös fémes csillogású, azt valószínűsítik, hogy ezek a tulajdonságok tükröződnek a súlyos, megdermedt bevonatot képző, jegyes és csillogó ónos eső fizikai tulajdonságaiban és az ónos szitálás vagy az ónos idő kifejezésekben is.

Egy kis fizika

Kialakulását az idézi elő, hogy a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C foknáé a víz olvadáspontjánál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, és ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni.

Az éjszaka ködre figyelmeztettek

Az éjszakai órákban egyre több helyen képződhet köd, zúzmarás köd, leginkább a Dráva térségének tágabb környezetében. A köd veszélye miatt Somogy és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést hétfőre.

Ez még csak a kezdet, ilyen hetünk lesz

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez korábban eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből kiderült: a jövő héten többször is készülni kell ónos esőre.

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Attila