Kivágják a fákat a Balaton Szálló körül – ezzel kampányolt Weller-Jakus Tamás a kesztheli ellenzék vezetője a napokban. A kormánypárti képviselők szerint szó sincs erről. Egyrészt egy magánterületről van szó, másrészt csak a balesetveszélyes fáktól szabadulnak meg egy rendezési terv keretén belül.

Egy hangulatkeltő videó

Jól nézzétek meg, most látjátok utoljára ezeket a fákat – ez a mondat is szereplet abban a videóban, amely a keszthelyi Balaton Szállódánál készült. Az ellenzéki KÉVE elnöke beszélt erről. A videó azt sugallta, hogy tarvágás lesz a területen.

Cáfolat, amelyben rendezésről beszélnek

Szó sincs erről – ezt már Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő, természetvédelmi mérnök írta. A területet a tulajdonosok, akik magánszemélyek, szakemberrel mérették fel és ő állapította meg, hogy mely fák balesetveszélyesek.

Ennyiből ennyi marad

A területen megtalálható 63 fából 26 db megtartandó (elsősorban fehérvirágú vadgesztenye) és 16 db az állapotából eredően (mert korhadt, életveszélyes) kivágandó. A maradék 21 db fa, inváziós faj (zöld juhar), de ezeket sem távolítják el.

Helyettük ültetnek

Dr. Szabó István botanikus professzortól, a felkért szakértőtől, külön véleményezést fognak kérni, hogy a kivágott fák helyett hova és milyen fajt ültessenek.

Mi az a zöld juhar?

A szakember beszélt az invazív fafajtáról is. A zöld juhar az amerikai fehér szövőlepke tápnövénye. A rovar elszaporodása jelentős károkat tud okozni a gyümölcsösökben.

Nem hisz a papírnak

Én úgy gondolom, hogy papírral bármit alá lehet támasztani azért, hogy mit miért kell csinálni. Ha egy környezetbarát megoldást találtak volna, akkor ezeknek a fáknak a jelentős része megmenthető lenne. Egy fát kivágni egy perc, míg egy fa ilyen lesz, az minimum 50 év. Gratulálok annak, aki kiállította ezt a véleményt – fogalmazott a KÉVE elnöke az önkormányzat álláspontját megismerve.

Új fejlesztés

A tervek szerint a területen vendéglátóegységeket alakítanak ki – ezt már a veol.hu írja városházi információk alapján.

A szálló évtizedekkel ezelőtt

További felújítások

Közben, ahogy Nagy Bálint polgármester korábban bejelentette, február közepén elindult a Hotel Helikon felújítása is. Az építkezés körül kerítés épült, hiszen ez építési terület lesz az elkövetkező hónapokban. Ennek semmi közi a környezetvédelmi szakemberek által javasolt fakivágásokhoz.

További balatoni turisztikai hírekért kattints ide!