Az idei nyártól már vendégeket fogad az épülő Balaland luxustelep. Az építkezést még nem fejezték be, de elkészült épületeknél már vannak vendégek. A sétálókat viszont elzárták a tótól, hogy a luxuskörülményeket senki se zavarhassa.

Luxus a köbön

A Balaland luxustelep több egységből áll össze, ha elkészül. A Balaland Residence a leírás szerint 112 luxus apartmannal balatoni panorámával, saját stranddal már elkészült, és vendégeket fogad.A tavaly őszi nyilatkozatok szerint 2022-ben készül el a Balaland Familypark, a mintegy 10.000 m2-es, egész éves nyitvatartású családi élménypark gyermek wellnesszel – írja a Balatontipp.

Megynyílt a strand, de a sétány nem

Megnyitották a strandot is előttük, de a külső érdeklődőket nem engedik a parti sávba. Pedig elvben kötelességük lenne, ha már vannak vendégek, és nem építési területként tekintünk a területre. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Helyi előírások

A helyi építési előírások szerint hiába épül közvetlen tóparti telekre ez a luxustelep, a beruházó köteles szabadon elérhetővé tenni a part menti 10 méteres sávot, amint használatba vették a Balalandet. Most nyáron ez megtörtént, a parti sáv ennek ellenére kerítéssel van elzárva a nép elől, miközben a telep vendégei ingyenes magánstrandként használják a Balaton partját.

Kik építik?

A beruházást megvalósító Appeninn Nyrt. a múlt év tavaszáig közel ötven százalékban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott. Később eladták, de közben milliárdos támogatást kaphattak a Kisfaludy Program keretein belül. Összesen 6,3 milliárdról van szó a 444.hu számításai szerint.

Így néz ki filmen

A polgármester hallgat

A Balatontipp járt a helyszínen és utána Vizvári Attila szántódi polgármesternél érdeklődött, de nem kapott választ arra, hogy miképpen lehetséges ez a fura vendégfogadás és egyáltalán mi lesz a parti sávval. Miközben a projekt szerint a hely: Közvetlenül a Balaton partján, 330 méteres egybefüggő partszakasszal, homokos talajú és a családosok számára ideális, biztonságos sekély vízmélységgel.

Cinikusnak tűnő válasz

Az Appeninn Nyrt.-t válaszolt arra a kérdésre hogy miért nem nyitották meg a parti sávot a külső érdeklődők előtt. „A partszakasz jelenleg munka- és balesetvédelmi szempontból építési területnek minősül. A terület nagyközönség előtti megnyitására a használatba vételt követően lesz mód, ekkor teljesülhetnek a szabályozási tervben rögzített előírások. Amint erre sor kerül, az Appeninn Nyrt. és a fejlesztést végző Dreamland időben tájékoztatja majd az érintetteket”– írták.

Mert van, aki strandolhat

Az Appeninn Nyrt. válasza alapján a Balaland Residence vendégei viszont egy építési területen strandolnak, miközben ugyanezt nem tehetik meg a külső érdeklődők.

A térkép

A kérdésben hivatalos forrásnak tekinthető Lechner Központ térképe szerint a még épülő hotel, familypark és a már elkészült, és vendégeket fogadó Balaland Residence is az 1163/3 helyrajzi számú telken található – Forrás: E-epites.hu

Hol van itt hely a sétánynak?

A kötelezően megnyitandó sávban kialakított játszótér és a büfésátrak mellett jól látható az a zárt kerítés, ami a valódi építési területet a már elkészült résztől elválasztja. A parton ez lehetne a határa a külső érdeklődők előtt megnyitandó sávnak – olvasható a Balatontipp képes riportjában.

Címlapfotó: a Balaland internetes oldala.