Eltűnt egy ember a Balaton zalai befolyójánál, a vízimentők két napig keresték, de sajnos nem jártak sikerrel. Mindenkitől azt kérik, senki ne menjen a jégre, mert életveszélyes. Akit rajtakapnak a rendőrök, súlyos pénzbüntetést is kaphat.

Több órán át merültek

A kutató munka során búvárunk több órán át merült a nulla fok körüli vízben, hajós egységük szonár segítségével pásztázta a Zala folyó medrét, drónpilótánk a környező nádast vizsgálta át a hidegben is jól működő drónunk segítségével.

Jég borítja a Balatont

Sajnos a több mint két napos keresés nem hozott eredményt. A kutatást ezen a ponton nem tudják folytatni, mivel a folyó balatoni torkolatát és a Balaton ezen felületét 3-4 centiméteres vastagságú jég borítja, ahol még érvényesül a Zala erős áramlása.

Helyszíni felvétel

Forrás: VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE

Senki ne menjen a jégre

A tó a tartós mínuszok miatt a part menti részeken a legtöbb helyen teljesen beállt és a jég továbbra is hízik. A vízen járva, a vízimentők úgy látják, hogy a tó jege még nem alkalmas arra, hogy rámerészkedjenek a kirándulók. A vízimentők azt kérik mindenkitől, hogy ha a jég már alkalmas lesz sportolásra, akkor válasszák a kijelölt és biztosított helyszíneket a Balaton jegén.

Életveszélyes is lehet

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a RTL Híradójának azt mondta, hogy mivel nem kellően szilárd és vastag a jég, életveszélyes rámenni. Ha a figyelmeztetés ellenére valakit többször is rajtakapnak a rendőrök, helyszíni bírság vagy szabálysértési eljárás lehet a következmény. A büntetés mértéke pedig 6500-tól akár 200 ezer forintig is terjedhet.

Jön az enyhülés

A meteorológus szerint a tó jege nem fog vastagodni, és nem is lesz hosszú életű. A következő napokban ugyanis szelesebbre fordul az idő, és enyhülés is érkezik. Erősödik majd a nappali felmelegedés, ezért hiába jönnek ismét az éjszakai fagyok, a 4-6 fokos nappali hőmérséklet miatt nem lesz sportolásra alkalmas jégréteg a Balatonon.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a kutatásról – Forrás: VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE