A balatoni strandokon mind a felnőttek, mind a gyerekek napi belépődíja közel háromszorosára emelkedett az elmúlt 13 évben. Egy friss felmérés során 35 balatoni strandot vizsgáltak meg, állítják: egyáltalán nincs vége a drágulásnak. Itt vannak a legdrágább és legolcsóbb strandok, de az is kiderül, melyik balatoni település a legkevésbé gyermekbarát az áraival.

Emelkedő árak

A vizsgált strandoknál 2010-ben egy felnőttbelépőjegy átlagos ára 549 forint volt, ami 2019-re 850 forintra, majd 2023-ra 1547 forintra nőtt. Ezzel párhuzamosan változott az iskoláskorú gyerekek átlagos belépődíja is, ami a 2010-es 333 forintról 2019-re 503 forintra, az idén pedig 888 forintra emelkedett. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

35 strandot vizsgáltak meg

A számolásnál annak a 35 strandnak az adatait vették figyelembe, amelyeknek az idei árait az üzemeltető önkormányzatoktól megkapták. Ezzel az összegzés a balatoni fizetős strandok 70 százalékára terjed ki, de az eredmény szerinte nagy valószínűséggel az egész tóra kivetíthető – írja a Balatontipp.hu.

55 százalékos drágulás

A felnőtt belépődíjak átlagos növekedése 2010 és 2019 között 55 százalékos volt, míg az utolsó harmadban a 2019-es szinthez képest további 82 százalékos volt az emelkedés. A 2010-es díjakat alapul véve 2023-ra 182 százalékkal, tehát közel háromszorosára nőttek a felnőttek belépődíjai. 

Legdrágább strand

Az emelések között településenként jelentős eltéréseket figyelhetünk meg. A siófoki Nagystrandon az eleve magas 2010-es kiindulópont (1000 forint) miatt csak 2,5-szeres emelés kellett ahhoz, hogy a régió legdrágább, 2500 forintos belépődíját elérjék, a keszthelyi Városi strandon a szintén magas 990 forintról 1,3-es szorzóval jutottak a jelenlegi 1300 forintos szintre. 

Legolcsóbb strandok

A másik végletnél az alsóörsi Községi és az almádi Wesselényi strandot találjuk. Ezeknél a 13 évvel ezelőtti 500 forintos belépő négyszeres szorzóval az idén 2000 forint lett.

Nem kedveznek a gyerekeknek Badacsonytomajon

A gyerekjegyeket általában felnőttbelépők 50-70 százalékáért adják. Pozitív kivétel Szigliget, ahol a gyerekek a felnőttbelépődíj 33 százalékáért, illetve a balatonlellei Napfény strand és a siófoki Nagy-strand, ahol a gyerekek a felnőttek díjának 40 százalékáért strandolhatnak. A másik véglet a badacsonytomaji Badacsony strand, ahol a gyerekeknek a felnőtt belépő 80 százalékát kell fizetni.

Egyre többe kerül minden

A 13 évet nézve a belépődíjak változása gyakorlatilag lekövette a minimálbér aktuális helyzetét. Miközben a strandok fenntartása egyre többe kerül, sok balatoni önkormányzatnál erősödik a kényszer a profit növelésére, mert nem nagyon tudnak máshonnan plusz forrást szerezni a települések megfelelő színvonalú működtetéséhez. 

100 milliós kiesés

Az idegenforgalmi adó, a kurtaxa bevételekhez adott kétszeres központi támogatás megvonása akár 100 milliós bevételkiesést is jelenthet. Majd újabb drasztikus lépésként a gépjármű súlyadó megmaradt 50 százalékának elvétele nehéz helyzetbe hozta a balatoni településeket.

Folyamatos drágulás

Mivel az önkormányzatok működéséhez járó központi normatívák emelkedése is jóval az infláció növekedése alatt maradt, több településen egyre nagyobb gondot okoz a megfelelő környezet és működés fenntartása. A legtöbb helyen csak a strandoktól és a parkolási díjak bevezetésétől, megemelésétől várhatnak segítséget, vagyis a drágulásnak egyáltalán nincs vége. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Strandolók Tihanynál – Fotó: BalatonKörnyéke.hu