Több mint 500 hajó indult el csütörtök reggel kilenckor az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásversenyen Balatonfüredről. Az eseményt élőben közvetítik, a videót a cikkünk alján éred el.

516 hajó indult

A végleges adatok szerint 516 hajó legénysége állt rajthoz reggel 9-kor,  a fedélzetükön 2520 vitorlázóval. Ezen belül 92 ifjúsági, 8 serdülő korú vitorlázó lesz a hajókon. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Egytestű hajók

Átlagosan egy-egy hajón közel 5-en vannak, ez megfelel az elmúlt évek átlagának. A legnagyobb legénységet az egytestűek időrekordját tartó  – az idén a genfi-tavi tókerülőn harmadik győzelmével történelmet író Raffica vonultatja fel, ezen a hajón 17-en versenyeznek majd.

A verseny képei

Fotók: MTI/Vasvári Tamás

Külföldi csapatok

11 külföldi csapat is nevezett a versenyre, 16 hajó női kormányossal indul, két hajón – Jukeboxon és a Lilly Eliiotton – csak hölgyekből áll a legénység – írják a kékszalag.reblog oldalon.

Legrégebbi verseny

A Kékszalag, Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenye nem csupán a profik, hanem az úgynevezett félprofik megmérettetése is, utóbbiak jellemzően a természetközeli élményt keresik.     

Már este megérkezhetnek a leggyorsabbak

A leggyorsabb hajók, a végső győzelemre legesélyesebb katamaránok már csütörtök délután, este befuthatnak a célba a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres táv megtétele után.

Szombaton lesz a díjátadó

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei esztendőben több külföldi egységet is vendégül láthatunk, amelyek a hazai vitorlázókkal mérik össze tudásukat. A csütörtöki rajt után is számos vízparti program és rendezvény, majd a szombati díjátadó ünnepség, és az azt követő utcabál várja az érdeklődőket” – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Egyre több a hajó

Vándor Róbert, a kétszeres címvédő RSM kormányosa kiemelte, hogy évről évre egyre korszerűbb hajóval állnak rajthoz, a folyamatos változtatás elengedhetetlen a győzelemhez, illetve az előkelő helyezéshez.

Folyamatos korszerűsítés

Gémesi Jóka, a csúcstartó Fifty-Fifty csapat képviseletében szintén hangsúlyozta, hogy a jó eredményben nagy szerepe van a folyamatos korszerűsítésnek. A Józsa Márton kormányozta katamarán 2014-ben 7 óra 13 perc és 57 másodperccel ért el tókerülő rekordot.

Legújabb technika

Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes vitorlázó elmondta, hogy elindul a Kékszalagon 69F típusú hajójával. Hangsúlyozta a célja nem a győzelem, hanem az, hogy minél több fiatallal megismertesse a legújabb technikát, mert a 69F kimondottan a legfiatalabbaknak szánt modell. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Itt az élő videó

Kiemelt kép: Kékszalag vitorlásverseny – Forrás: MTI/Vasvári Tamás