Egymilliárd tizennyolcmillió forintért vette meg egy ismeretlen licitáló a Balatoni Hajózási Zrt. által meghirdetett balatonboglári Sellő kempinget – derül ki az MNV oldaláról. Sokáig úgy nézett ki, hogy senkinek nem kell az ingatlan, de hétfőn befutott egy ajánlat a kikiáltási áron, ami egymilliárd-tizenhatmillió forint volt. Majd az utolsó percekben valaki még rálicitált kétmillió forintot.

A Hattyú kemping valamiért nem kelendő

Az Mfor cikke szerint  a Bahart a koronavírus-járványra hivatkozva úgy döntött, hogy végleg eladja több balatoni ingatlanát, de például a balatonszemesi Hattyú kempingre nem érkezett ajánlat.

Miért ugyanannyi az áruk?

A két árverés érdekessége, hogy a bár a balatonboglári kemping nagyobb és jobb helyen is fekszik, mint a balatonszemesi társa (hiszen Balatonboglár város, míg Balatonszemes falu), de a kikiáltási áruk fillérre megegyezett: valamivel több mint egymilliárd forint.

Kempingből luxusingatlanok lehetnek

A Sellő Camping érdekessége, hogy a balatonboglári vitorláskikötő mellett helyezkedik el egy homokos parti félszigeten. Ezt egyébként főleg a kisgyermekesek kedvelik. Az eladás után azonban nem lesz kötelező megtartani a kemping funkciót, egy újabb luxus apartmanház felhúzásával vélhetően gyorsabban megtérülhet a befektetés.

Sellő kemping – a fotó a kemping oldaláról származik

Nyáron tette rá a kezét az állam a Bahartra

Az egész Bahart eladása fura folyamat volt. Lényegében az önkormányzatok tőkejuttatási kötelezettségének elengedésének fejében 1,4 milliárdnyi részvény visszakerült az államhoz, a tulajdonosi jogokat pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. gyakorolja.

Előbb llamosítás majd privatizáció

Ezek után indul meg a Bahart vagyonának a privatizálása. Ennek egyik terméke volt, hogy somogyi rendőrség is vizsgálja a balatonboglári kemping túl olcsó értékesítését.

Októberben már történt értékesítés

Ez a privatizálási folyamat májusban indult meg, de erről a kisebbségbe került önkormányzatokat érdemben nem kérdezték meg. A tényleges licitek októberben kezdődtek. Akkor éles árverseny alakult ki a csopaki kikötőért, az  árverésen 52 millió forintról indult a licit, ami 464 millióra emelkedett.

Új kompok és hajók

Közben kiderült, hogy újkompokat és katamaránokat is beszerezne társaság. A kompok terhelhetősége 88,5 tonna, az utas-befogadó képessége – a gépjárművel utazók száma felett – 120 fő. A kompon 30 kerékpárnak lesz fenntartott hely. Az utazósebesség óránként 15 kilométer. A katamaránok zárt térében 200 utasnak kell elférnie, és 35 kerékpárnak lesz ott hely. A sebessége óránként 18 kilométer, és a hajózó létszám 3 fő.

Bárki nem jelentkezhet

Ajánlatot az tehet, aki az elmúlt három lezárt üzleti évben legalább 600 millió forint nettó árbevételt ért el, az első részben komp, a második részben pedig hajó szállításából.

Távozott a vezér

A Bahart éléről a múlt hétvégén távozott Kollár József. Erről az MTI is beszámolt. Ezért volt érdekes a siófoki polgámester hétfői Facebook-bejegyzése amelyben azt írta: őt még nem értesítetették Kollár József, a Bahart vezetőjének eltávolításáról. Siófok város részvényese a Bahartnak.