Összesen 23 útszakaszon csökkent a megengedett maximális sebesség idén, eközben mindössze 4 helyen növekedett, de további változások várhatók az év végéig – gyűjtötte ki a vezess.hu. Balatoni megyék is érintettek.

Somogy megye

A 68-as főút és a 6707-es összekötő út külterületi csomópontjába kikerültek a 60-as táblák mellett az Előzni tilos táblák is, ráadásul fluoreszkáló neonsárga színben, plusz az Egyéb veszély, és a Veszélyes útkanyarulat jelzés is. Emellett a 6707-esre sárga, lassító harántcsíkokat festettek.

Veszprém megye

A 710-es főút 0–12 ksz-ek közötti szakaszán a korábban megengedett 110 km/órát „az emelt sebességű útszakaszok egységesítése miatt” 100 km/órára csökkentették.

Zala megye

A 74-es főúton Egervár lakott területi szakaszán meglévő 40 km/órás sebességkorlátozás hatálya lett kiterjesztve plusz 200 méterrel. „Alapvetően nem új sebességhatár szabályozásnak tekinthető, egy útcsatlakozás feloldó hatása miatt a kívánt szakaszra nem terjedt ki a tábla hatálya”.

A gyűjtés forrása

A vezess.hu cikke szerint a Magyar Közút napi szinten vizsgálja a hazai utakat, a balesetek száma és a gyatra útminőség miatt is lassíthatja a forgalmat, ugyanakkor arra is találtunk példát, hogy a rendőrség kérte: emelkedjen egy úton a sebességhatár.

A hivatalos sebességhatárok

Személygépkocsival, motorkerékpárral, valamint 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival:
– autópályán 130 km/óra
– autóúton 110 km/óra
– lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra
– lakott területen 50 km/óra

Autóbusszal

A külön jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő autóbusszal:
– autópályán 100 km/óra
– lakott területen kívül, egyéb úton 70 km/óra
– lakott területen 50 km/óra

Egyéb gépjárművel

– autópályán 80 km/óra
– lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra
– lakott területen 50 km/óra

Mekkora sebességért jár a pénzbírság?

Az autópályán, 130-as sebességkorlátozás mellett 150-nél kezdődik a bírságolás 30 ezer forinttal, és ha 240 km/h-val hajtunk, akkor már 300 ezerre nő a díjtétel.

Címlapfotónk: Esa Niemelä képe a Pixabay -en.