Nap mint nap látok olyan felelőtlen embereket akik nem is sejtik, hogy nem rajtuk múlt egy esetleges baleset – írta egy Facebook-poszthoz Gelencsér Balázs balatoni hajó parancsnok. A kommentjét azzal is indokolta, hogy pár napja alig vett észre menőverezés közben a keszthelyi mólónál elúszó embert.

Nagy hajók és az úszók

Rendszeresen úsznak, eveznek be a kikötő közvetlen közelében, ahol mi nagy hajókkal manőverezünk. 50-140 tonnás hajókról beszélünk amiken nincsen fék .Nem tud pillanatok alatt egy helyben megfordulni de ugyan úgy hatással van rá a szél és hullámzás – írja egy Gelencsér Balázs egy balatoni Facebook-csoportban.

Mit lát a kapitány?

Egy úszó alakot észrevenni a legkisebb hullámzásban sem egyszerű. Utasok állnak előttünk, figyelünk a többi hajó mozgására, végezzük a munkánkat. Itteni munkánk nagy része abból áll, hogy a hülyék helyett gondolkodunk – fakadt ki a kapitny, aki egyébként munkája mellett buvár is.

Az a fránya gumimatrac

Gyakorlati példát is hoz: Közforgalmú kikötők közelében, pláne Keszthelyen, ahol gyakran óránként máshonnét fúj a szél nem túl szerencsés egy gumimatracon romantikázni a strandon kívül. Mi sem megyünk be nagyhajóval a strandra.

Neki állt feljebb

A likeBalaton megkérdezte a hajóskapitány a mindennapi veszélyekről, aki újabb példával állt elő: Pár napja egy hölgyet kellett figyelmeztetni a vízimentőknek, hogy rossz helyen van, ott fog elfordulni a hajó. Még ő állt neki magyarázni, hogy mennyire szeret beúszni a mély vízbe.

Tapasztalt hajós

Gelencsér Balázs 2005 óta hivatásos hajós és 2013 óta hajóparancsnokként dolgozik. Azt mondja, hogy korábbi szolgálati helyén, a Dunán i előfordult már hasonló eset. „Ott is bejöttek a 190 méteres, 8 ezer tonnás tolóhajó mellé. Itt, Keszthelyen is úgy tűnik, hogy néhány ember nem rendelkezik egészséges élni akarással. Sokan jönnek ide az ország minden részéből és nem tudják, hogy a víz másként működik, mint ahogy ők elképzelik.

Tanácsok fürdőzőknek, SUP-osoknak

A strand határán túl mások az áramlások. A déli parton fokozatosan mélyül a víz. De azután egy úgynevezett “marás” következik, vagyis egy hirtelen medermélyülés, leszakadás, ahol 2-3 fokkal is hidegebb a Balaton. Ez a hőmérsékletkülönbség az áramlatokat is befolyásolja. Vagyis a mélyebb víz felé sodor bennünket.

Ez nem uszoda

Aki uszodában tanult meg úszni, annak ott volt a medence fala, hogy megkapaszkodjon. De a Balatonban nincsen fal. Itt tudni kell, hogy ha elfáradunk, akkor hogyan kell a vízre felfeküdve pihenni. A legfrissebb balatoni hírek ide kattintva.

A legutóbbi balatoni tragédia

Címlapfotó: Keszthelyi kikötő, Gelencsér Balázs fotója