Folyamatosan építik a balatonfenyvesi kisvasút 2002-ben bezárt csisztapusztai ágát. A vonalon már hidak és átereszek is épültek, van, ahol már a sínek is látszanak.

Épülő sínek a Balaton közelében

Még a múlt év végén járták be az újraépülő Balatonfenyves-Csisztapuszta szakaszt. Az iho.hu szaklapnak fotókat is küldtek erről, ezeken már látszanak az új vasúti sínek.

Fürdőhelyre visz majd a kisvasút

Ennek a szakasznak az a jelentősége, ha készen lesz, akkor Balatonfenyvesről kisvasúttal lehet majd eljutni a közismert fürdőhelyre, Csisztapusztára. Ezt jelenleg csak komolyabb kerülővel lehet megtenni. Ráadásul a turistaszezonban a fürdésen túl méltán lehet program önmagában is a vonatozás.

Milliárdokba kerül

Az Imremajor és Csisztafürdő közötti nyolc kilométeres szakaszt építik újjá, erre 2 milliárd 100 millió forint állami támogatást különítettek el.

Az újjászülető szakasz terképen

Majd 20 éve szünetették meg

Ezen a nyomvonalon 2002 óta szünetel a közlekedés, tehát lényegében teljesen új pályát kell építeni, illetve a hidakat, vasúti átjárókat is jelentősen fel kell újítani. A munkálatokat a régi pálya elbontásával már tavasszal elkezdték. A tervek szerint 2021 nyarán indulhat el a forgalom a megújult vonalon.

Tavaly nagy szülinapi ünnepséget csaptak

A kisvasút tavaly ünnepelte 70. születésnapját. Korábban az a vasút Balatonfenyvesről indulva a nagybereki tájakat járta be. Jelenleg csak a Balaton-part és Somogyszentpál közötti lehet vele vonatozni.

Népszerű a kisvasút

2018-ban 56 ezren, 2019-ben 64 ezren, 2020 első 8 hónapjában 54 ezren utaztak rajta. Az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek az oda-vissza bő egy órás vonatozáson. A kisvonatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest huszonöt százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani.

Kézművespiacra is el lehet vele jutni

Az iho.hu nyári cikke szerint egész nyáron háromkocsis szerelvényeket indítottak, minden vonatban közlekedett kerékpárszállító kocsi, melyben a babakocsikat is el lehet helyezni. Az idei nyáron a legnagyobb forgalmat három egymást követő augusztusi napon érte el a kisvasút: ekkor naponta több mint 1400 utast regisztráltak. Az utazási kedvet az is növeli, hogy az imremajori kézműves piacra sok látogató a kisvasúttal jut el.

Itt a menetrend

A MÁV egyébként különvonatokat is indít, ha mondjuk egy cég ezt szeretné adni dolgozóinak. Természetesen hagyományos menetrendje is van a vasútnak, amelyet ide katttintva érhet el.

További közlekedési cikkek a Balaton partjáról ide kattitva!

Címlapfotó: Aspectomat