Tegnap elnököt váltott a Balatoni Kör, miután Laposa Bence volt elnök két cégével 143 millió forint fejlesztési forrást kapott. Az általa elnyert támogatások akkora feszültséget okoztak, hogy a badacsonyi borász felajánlotta lemondását.

Elnökváltás a Balatoni Körnél

Hétfőn közgyűlést tartott a Balatoni Kör, amelyen a korábbi elnököt, Laposa Bencét eltávolították, és a helyére Szilágyi Lajost, a Villa Gréta cukrászat vezetőjét választották.

Több 100 milliós állami támogatás

Az elnökváltásra azért is került sor, mert januárra akkora feszültséget okoztak Laposa Bence különböző turisztikai beruházásokra kapott, több százmilliós állami támogatásai, hogy a balatoni vendéglátós felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről. A badacsonyi borász 2019 óta összesen 631 millió forint forintot kapott az államtól, két cége pedig 143 millió forintos fejlesztési forrást zsebelt be – írja az Index.

Lemondott a teljes elnökség

Laposa Bence távozása miatt lemondott a Balatoni Kör teljes elnöksége is, azonban végleges szakítás nem történt, ugyanis Laposa elnökségi tag maradhatott. A vendéglátós 2015-ben lett a Balatoni Kör elnöke, 2018-ban pedig már Orbán Viktor miniszterelnöktől és Guller Zoltántól, a turisztikai ügynökség vezérigazgatójától vette át a Pro Turismo díjat a balatoni turizmus megerősítéséért végzett munkájáért. Ezt követően különböző turisztikai beruházásokra összesen 631 millió forint forintot kapott az államtól. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kénytelenek voltak váltani

„A Balatoni Kör elnöksége szembesült azzal, hogy az egyesület dinamikus fejlődése miatt válaszúthoz érkezett és a továbblépésnek elengedhetetlen feltétele egy szervezeti átalakulás, ezért az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását. Az elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját, a következő közgyűlésig, melyet a legkorábbi időpontban megtartunk, mihelyt a pandémia helyzet jogilag lehetővé teszi” – írta a Balatoni Kör sajtóközleményben.

7 éves közösség

A Balatoni Kör hét éve alakult meg, azért, hogy összefogja a balatoni vendéglátósokat, és mára már az egyik legismertebb régiós szervezetté vált a hazai vendéglátásban. A tagok egész éves nyitvatartás mellett dolgoznak, és mindannyian a minőségi borászat és gasztronómia képviselői. Céljuk, hogy helyi alapanyagokból, helyi szolgáltatásokra építkezve megteremtsenek egy olyan közösséget, amely vonzóvá és élhetővé teszi a Balatont és környékét.

Ezt jósolta az alapító

Kardos Gábor, az egyesület alapítója az új elnök nevének feltárása mellett arról is beszélt, hogy milyen lesz az idei szezon a Balatonnál. Szerinte ha a teraszok nyithatnak, újra lezúdulnak a tömegek a Balaton partjára, hogy a tó közelében szürcsölgethessék a boraikat, koktéljaikat.

Soha nem látott tömeg

Kardos szerint az újraindulás miatt eddig még soha nem látott emberáradat fog érkezni a Balatonra, és erre fel kell készülniük a vendéglátósoknak. Azt mondta, hogy a tömegek kiszolgálása meg fogja nehezíteni a minőségi szolgáltatásra igyekvőket, mivel a mirelites büfék gyorsaságával és áraival most még nehezebben fogják tudni felvenni a versenyt.

Már nem nyaralóhely a Balaton

Az alapító azt is aláhúzta, hogy a Balaton már jó ideje nem nyaralóhely, hanem sokkal inkább hétvégi úti cél: azt látni már évek óta, hogy több vendégéjszakát regisztráltak a nyáron kívül, mint a csúcsszezonban. „Ez alapvetően jó hír, mert a nyár viszonylag rövid, hétvégék viszont egész évben vannak” – mondta Kardos Gábor.

Hirtelen jön a nyitás

A koronavírus-járvány miatt már több mint egy éve hibernált vendéglátást nagyon hirtelen érte a terasznyitás híre – a lesötétített balatoni vendéglátó helyeknek csupán egy-két hetük van arra, hogy felkészüljenek az újraindulásra és a tömegek fogadására. Kardos szerint a vendéglátósoknak nagyon gyorsan kell cselekedniük, hogy rendben legyen a teraszuk, felállítsák a profi csapatot és legyen emberük felszolgálni, sütni-főzni, elmosogatni a tányérokat, poharakat.

Folytatják a munkát a Balatoni Körnél

Kardos Gábor végezetül annyit mondott, hogy a Balatoni Kör folytatni fogja a megkezdett utat, és továbbra is igyekezni fog, még a közelgő roham idején is, hogy minőségi szolgáltatást biztosítson a Balatonra érkezőknek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay