Balatonakarattyánál ér össze két hazai kerékpáros nagyprojekt 2021-ben. A Budapest és a Balaton közötti biciklis összeköttetés kiépítése mintegy 17, a Balatoni Bringakör korszerűsítése közel 31 kilométeren folytatódik 2021-ben – közölte a szakminisztérum.

Ezek épülnek 2021-ben

A NIF Zrt. beruházásaiban a kivitelezők a Budapest-Balaton kerékpáros összeköttetés összes szakaszán dolgoznak majd 2021-ben. A legjelentősebb hazai kerékpáros fejlesztések közé tartozó beruházások Balatonakarattyánál kapcsolódnak össze. A Veszprém megyei település térségében idén mindkét projektben elkészül egy-egy új szakasz – írja a Magyar Építők.

Három új szakasz

A főváros és a Balaton közötti kerékpárút kivitelezése ebben az esztendőben 2,9 milliárd forintból folytatódik. A tervek szerint 2021 második felében átadják át következő szakaszokat:

Ők építik

A három helyszínen három kivitelző dolgozik, a STRABAG Építő Kft., a KM Építő Kft. és a Magyar Alagútépítő és Bányászati Kft. 

Balatonakarattyától Balatonlelléig korszerűsítenek

A tervek szerint nyárig dolgoznak majd a kivitelezők a Balatoni Bringakör egyes déli parti részein. Összesen 1,3 milliárd forintból számos építési engedélyköteles szakasz újul meg. A kivitelezések befejeztével a Balatoni Bringakör korszerűsítése Balatonakarattyától Balatonlelléig elkészül.

Helyi javítások is lesznek

2021 tavaszán folytatódnak a meglévő lakóutcák lokális vagy teljes felületű burkolatjavításait, táblázását és burkolatjel-festését magukba foglaló, nem engedélyköteles fejlesztések a Balaton északi partján, Balatonkenesétől Gyenesdiásig.

A Bringakör

Megkezdődnek a Bringakör első északi engedélyköteles szakaszainak munkálatai is Tihany-Örvényes és Balatonkenese-Balatonfűzfő között. Ősztől pedig a tókerülő kerékpárút még hiányzó egyetlen szakaszának kivitelezése is megindulhat Balatonrendesen.

Másutt is építik a bicikliutakat

Az EuroVelo 6 nemzetközi hálózat részeként, 2021-es átadással kerékpáros kapcsolat létesül Budapest és Dunakeszi között a Penta Általános Építőipari Kft. munkájával. Győrből Pannonhalmáig biciklin juthatunk el, miután az idegenforgalmi főszezonra 1,8 milliárd forintból alakítja ki a közel 18 kilométeres kerékpárutat a Colas Út Zrt.

A keleti országrészben is

Ezenkívül vadonatúj szakaszokon kerekezhetnek Vámospércs és Nyírábrány, a román határ között és a tokaji Erzsébet királyné Tisza-hídon át is. A Vámospércs és Nyírábrány közötti 3,7 kilométeres biciklis- és gyalogosút kialakítását a Zemplénkő Kft. vállalta el. A 231 méter hosszú Tisza-híd átépítését és modernizálását pedig az A-Híd Zrt. végzi el.

Az államtitkár 15 ezer kilométer kerékpárutat vízionál

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „2010 óta mintegy 1600 kilométer új kerékpárút épült Magyarországon. A kerékpározható hálózat teljes hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert.”