Átadták az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásából megújult Sió-zsilipet. Az újjáépített Sió-torkolat közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe már nyitva áll a közönség előtt. Közben le is zárták a zsilipet, mert a következő időszakban várható hőmérséklet-emelkedés miatt növekszik a tó párolgási vesztesége és nem kell, hogy több víz távozzon a Balcsiból. A tó átlagos vízállása jelenleg 122 centiméter, ami ideális kezdetet jelez az üdülési szezonra.

Új élmény Siófokon

A Sio-zsilip területén olyan helyszín jött létre, amely nemcsak az alapvető műszaki funkcióját látja el, hanem illeszkedik a városba, új élményt tud nyújtani az itt élőknek, ide érkezőknek. Siófok nemcsak egy műszaki létesítménnyel, hanem egy turisztikai látványossággal is gazdagodott. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Balaton jogara

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a balatoni vízgazdálkodás jogarának nevezte a Sió-zsilipet, amely igazságot tud tenni a sokszor ellentétes igények között. Ez a műtárgy a kulcsa a szélsőségek elleni védekezésnek is – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárások. „Szeretjük ezt a zsilipet azért is, mert nekünk mérnököknek műszaki desszertet szolgáltat megoldásaival” – fogalmazott, kiemelve, hogy a zsilip kulcsműtárgya lehet a Sió rehabilitációjának is.

Ilyen volt az építkezés idején a Sió-zsilip

Fotó: BalatonKörnyéke.hu

Ilyen lett a Sió-zsilip

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Nívódíjas zsilip

Az átadóünnepség végén leleplezték a zsilip műszaki épületének falán elhelyezett Lampl Hugó Emlékplakettet. Ezzel az építészeti nívódíjjal tüntették ki a Víz Világnapja alkalmából a zsilip átépített műtárgyegyüttesét, elismerve annak tervezési, technológiai, kivitelezési és tájba illeszkedési szempontból is kimagasló voltát.

Európai Uniós pénzből épült

A Balaton vízlevezető rendszerét 15,5 milliárd forint uniós támogatással, 19 milliárd forintból korszerűsítették, átépült a Sió-zsilip, a Sió-csatorna, vizes élőhelyeket alakítottak ki, és közösségi tér lett a zsilip volt üzemi területe. A Balaton átlagos vízállása most 122 centiméter (a siófoki vízmércéhez viszonyítva), ami ideális szezonkezdet, ezért le is zárták, hogy ne távozzon most több víz a Balatonból. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sió-zsilip – Forrás: MTI/Vasvári Tamás