76 centis volt a vízszintkülönbség Keszthely és Balatonfűzfő között csütörtök délben a Balatonnál. A jelenség nem ritka, mindig ez történi, hogy egy irányból viszonylag erős szél fúj.

Fújt a szél

A közeledő hidegfront előtt viharos szél fúj a Dunántúlon. A legnagyobb széllökések a 70-80 km/h-t is meghaladják, de néhol már 90 km/h-t meghaladó lökéseket voltak.

Hullámok

A viharos szél a Balaton vizét is alaposan felkorbácsolja és meg is billenti azt – írja az Időkép, amelynek a stábja lefilmezte a természeti jelenséget.

Itt csökkent, ott nőtt

vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire csökkent. Balatonaligánál ugyanezen időszak alatt 99-ről 116 centire változott a vízállás.

Még nagyobb különbség

Az emelkedés a balantonfűzfői mérőponton is egyértelműen megfigyelhető: háromnegyed 8 és 12 között, 4 óra leforgása alatt 20 centit emelkedett a vízszint, 11 óra 45 perckor 123 centis volt a vízállás.

Nem ez volt a csúcs

Keszthely és Balatonfűzfő vízállása között ugyanazon időpontban 76 centi volt a különbség, ami jelentős különbség, de meg sem közelíti a tavaly februárban mért 97, és az eddigi legnagyobb 101 centis kilengést.

Videó a jelenségről

Jég után melegrekord volt januárban

Három napja még csaknem befagyott a Balaton, csütörtökön azonban megdőlt a melegrekord a tó partján. Fonyódon 14 és fél fokot mértek.

Az erős szél is bekavart

Közben erős déli szél fújt, Siófoknál 90 km/h-t mértek. Itt volt a legerősebb a térségben.

Egy 2007-es csúcs dőlt meg

Az eddigi csúcsot 2007-ben jegyezték fel, akkor 14,4 fok volt január 21-én – mondta Zsikla Ágota meteorológus a likebalaton.hu-nak.