Durva zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az ország déli részére másodfokú riasztást adott ki. Egy hullámzó frontrendszer miatt egy csúnya hidegfront érte el nyugat felől az országot, így az északi területek kivételével többfelé zivatarok és heves esőzések kísérik a front vonulását.

Kiadták a figyelmeztetést

A szakadó eső és az erős széllökések miatt délelőtt a déli megyékre adtak ki elsőfokú riasztást, azonban mostanra már országosan is érvényben van az elsőfokú vészjelzés. A kialakuló szupercellák, felhőszakadás és jégeső miatt pedig több déli megyében is kiadták a másodfokú riasztást, így például Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyében – írja a met.hu.

Zuhog az eső a Balatonnál

Hidegfront hűtötte le az időt

Mint írták, hidegfront érkezett nyugat felől, amelynek mentén, illetve előterében zivatarok kialakulása várható, leginkább az ország déli, délkeleti felén – nagyobb számban előbb a Dunántúl középső és déli részén, majd az Alföldön. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szakad az eső

„Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön heves zivatar is előfordulhat, amelyet – néhány helyen nagyobb jégdarabokkal – jégeső, intenzív, rövid idő alatt akár 15-30 milliméternyi csapadék, illetve viharos, 70 kilométer/óránál erősebb szélrohamok is kísérhetnek. A zivatarok az esti, késő esti órákban hagyhatják el a keleti határszélt” – írja a meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hétfőn jobb lesz a helyzet

Hétfőn már azonban nem valószínű a nagyobb, veszélyes viharok kialakulása. „A kora esti óráktól azonban délnyugat felől labilizálódik a légkör a Dunántúlon és a középső megyékben, így ezeken a tájakon ismét kialakulhatnak zivatarok” – tették hozzá.

Durva károk keletkeztek

A somogyi tűzoltókat leszakadt faágak és villanyvezetékek miatt riasztják a zivatarok miatt. Bodrogon és Mesztegnyőm, a Kossuth Lajos utcában villanyvezetékre dőlt fa miatt hívták ki a kaposvári hivatásos, a böhönyei önkormányzati és a bodrogi önkéntes tűzoltókat. Két fa szintén kidőlt Nagyszakácsiban, a Kossuth Lajos utcában, és ezek több oszlopot és egy garázst is megrongáltak. A helyszínre a nagyszakácsi önkéntes tűzoltók vonultak ki, valamint értesítették az áramszolgáltató munkatársait is.

Levideózták a vihart

Az Időkép tájékoztatása szerint a vihar a Balatonra és a Velencei-tóra is kíméletlenül lecsapott. Az ítéletidőről élő webkamera készített felvételeket, amelyeken látható, milyen erősen tombolt a vihar a tavak körül. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így borult be az ég Kaposváron

Zuhogott a Balatontól keletre is

Kiemelt kép: Részlet a videóból