Pál Feri atya nemrég durván kirohant Putyin ellen. A katolikus pap szerint Oroszország elnöke háborús bűnös, és amit csinál, az „gyilkosságok sorozata”. A plébános szerint lenyűgöző, milyen sokan segítenek a menekülőknek.

Ilyennek látja Putyint

Múlt vasárnapi szentmiséjén az orosz-ukrán háborúról is beszélt Pál Feri atya. Az igehirdetésen ezt mondta az ország egyik legnépszerűbb katolikus papja: „Az orosz elnök nem áldozat, hanem tettes. Az Ukrajnában élők pedig nem tettesek, hanem áldozatok. Akármilyen furcsa is, de ezeket egyszer szükséges kimondani, mert különben nem álltunk ki az áldozatok mellett.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Háborús bűnös

„Amikor Oroszország elnöke, tettei nyomán rengeteg áldozat lesz, így jelenik meg előttünk, hogy én vagyok élet és halál ura…hát ő nem élet és halál ura, hanem háborús bűnös. És amit csinál, az gyilkosságok sorozata és akikkel csinálja, ők az áldozatok” – mondta prédikációjában az atya.

Segítség a menekülteknek

Az elmúlt években az egyik legnépszerűbb influcenszerré vált Pál Feri atya azt is elmondta, „felemelő és lenyűgöző”, milyen sokan segítenek a menekülteknek, ám egyúttal a segítők is komoly mentális kihívásokkal szembesülnek, ezért ők is támogatást igényelnek.

Három hete kezdődött a háború

Vladimir Putyin február 24-én indított fegyveres támadást Ukrajna ellen, azóta is heves fegyveres támadás zajlik az országban. Putyin hadserege több atomerőművet is elfoglalt, a civil lakosságra is folyamatosan lőnek.

Humanitárius katasztrófa

Ukrán beszámolók szerint humanitárius katasztrófával jár a fegyveres konfliktus, amelyben az orosz csapatok lakónegyedeket, kórházakat, óvóhelyeket támadnak, több város is áramellátás, víz nélkül maradt. A legsúlyosabb összecsapások a stratégiailag kiemelten fontos Mariupolban zajlanak.

Oroszország szerint nem háború zajlik

Ezzel szemben Putyin megtiltotta, hogy Oroszországban háborúként említsék az Ukrajna elleni támadást. Egyre több orosz megy ki az utcára tüntetni, a demonstrációkat rendőrök oszlatják fel, több ezer demonstráló került már börtönbe.

3 millióan menekültek el

Mindeközben Ukrajnából már 3 millióan menekültek el. Főleg Lengyelországba, Magyarországra, Romániába és Moldovába keresik az új élet lehetőségét. De sokan a Nyugat-Európában dolgozó rokonokhoz mennek.

A férfiakat nem engedik ki az országból

Nők és gyerekek hagyják el otthonaikat és a férfi családtagjaikat. A háború kitörése óta hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, emiatt a 18-60 év közötti ukrán állampolgárságú férfiak nem hagyhatják el az országot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Menekültelosztó központ lett a BOCK csarnok

Magyarországra, csak vonattal, naponta 3-4 ezer menekült érkezik. Őket a határon és Budapesten önkéntes civilek segítik, szállást, tolmácsot és egészségügyi ellátást biztosítanak neki. Hétfőtől az állam megnyitotta a BOCK csarnokot, ott működik a hivatalos menekültelosztó központ.

Pál Feri atya beszédét itt tudod megnézni

 

Kiemelt kép: Pál Feri atya – Forrás: youtube.com