Három településsel, Herenddel, Zirccel és Kislőddel bővül a balatoni turisztikai térség – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén.

Élmények, amit a bővülés hoz

Magyarország egyik legélménytelibb kalandparkja, a kislődi Sobri Jóska Kalandpark az aktív turizmus kedvelőit várja, míg a kulturális élményeket kereső vendégeket Zirc, a Bakony fővárosa a ciszterci apátság, Herend pedig a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájának megtekintésére invitálja.

Milliárdos uniós források

A Balaton-régióban 33 projekt részesült 40 milliárd forintnyi támogatásban részesül. A részben megvalósult, részben 2022-ig befejeződő beruházások nyomán egyebek közt kastélyokat, várakat, ökoturisztikai létesítményeket, gyógyhelyeket, világörökség várományosi helyszíneket fejlesztettek.

Irodákra is jut pénz

A hazai forrásokról szólva elmondta, ezek révén hat tourinform iroda újult meg 127 millió forintból, és a tervek szerint jövőre folytatódik ez a program.

Magyar pénzből is fejlesztenek

A Kisfaludy program szálláshely-fejlesztési pályázatain 5500 balatoni magánszálláshely fejlesztésére 1,7 milliárd forintnyi támogatás jutott. A strandfejlesztő programban 38 balatoni település 85 strandja újulhatott meg 7,17 milliárd forint értékben, a program múlt héten kihirdetett negyedik ütemében pedig 52 strand juthat a jövő nyárig megvalósuló fejlesztéseihez 1,5 milliárd forintnyi forráshoz.

A hivatalnak sem lesz gondja

Az ülésen a tanács elfogadta a Balaton Kiemelt Térség 2021-2027-es évekre szóló fejlesztési programját, amelynek ezzel megkezdődhet a társadalmi vitája. Az elhangzottak szerint a BFT számára jövőre is a korábbi évekhez hasonlóan, 219 millió fejlesztési forrást biztosít az illetékes tárca.

Balatoni főépítész

Gombos Márk a Miniszterelnökség településfejlesztési osztályának vezetője arról beszélt, hogy várhatóan jövőre kezdődik meg a világörökségi várományos helyszínek, így a Balaton felvidéki kultúrtáj felülvizsgálata. Kérdésekre válaszolva közölte, vizsgálják, miként lehet kinevezni balatoni főépítészt.

A vízparti települések felelőssége

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke az ülésen arról számolt be, hogy a Miniszterelnökség és a Lechner Tudásközpont szakembereivel zajlik az új vízparti tervek egyeztetése a tóparti önkormányzatokkal. Hangsúlyozta, a vízparti településeknek is szerepe van a Balaton megvédésében.

Automatikus hajókövetés

 Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági testületének elnöke elmondta, hogy két új javaslatot dolgoztak ki a vízbiztonságról szóló programban: egyik a vízfelületi kamerarendszer fejlesztéséről, a másik az automatikus hajókövető-rendszer bevezetéséről szól.

A Balatoni Fejlesztési Tanács dolga

A Balaton Fejlesztési Tanács feladata, hogy a régió szereplőivel együtt meghatározza a térség fejlesztési irányait, a Balaton gazdájaként egy közösen elfogadott fejlesztési program mentén ösztönözze és külső források, szakértelem bevonásával támogassa a régióban megvalósuló fejlesztéseket, felkarolja az új, innovatív ötleteket, ösztönözze a régió egészére kiterjedő elképzelések megvalósítását.