Korábban még csak a szezonkezdés tervezéséről lehetett olvasni, azonban a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója bejelentette, hogy nagyszombaton elindulnak a balatoni hajók. Ezzel kezdetét is veszi a 175. balatoni hajózási szezon, viszont a tradicionális szezonnyitó ünnepély a vírushelyzet miatt elmarad.

Elindulnak a hajók

Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója bejelentette, hogy a balatoni hajók elindulnak nagyszombaton, és ezzel meg is kezdődik a 175. balatoni hajózási szezon. A szezonnyitó ünnepség azonban a koronavírus-járvány elmarad, viszont a hajók a tavaszi menetrend szerint Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalakon közlekednek majd, de Keszthelyről is indulnak sétahajók – írja a Hírbalaton.hu.

Hajóval könnyen átsuhanhatunk a Balaton felett

Innen indulnak a hajók

Ugyan a Bahart honlapján még nem elérhetőek a hajózási menetrendek, de annyit lehet tudni, hogy a hajók a tavaly tavaszi útvonalakon közlekednek majd. Ezek szerint tehát a személyhajók folyamatosan közlekednek a Siófok-Balatonfüred-Tihany és a Fonyód-Badacsony útvonalakon, de Keszthelyről is indulnak hajók április 3-ától, szombattól. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem akarnak tömeget

A kritikus járványügyi helyzet miatt az indulás várhatóan hasonló lesz a tavalyihoz, és a hajókon szigorú szabályozások lesznek érvényben. Az óvintézkedések – kötelező maszkhasználat, távolságtartás, a járatokon való fertőtlenítés – mellett a hajók csak korlátozott számban szállíthatnak majd utasokat.

Felkészítik a flottát

Veigl Gábor korábban azt nyilatkozta, hogy az induláshoz előkészítik a hajóflottájukat és a járványügyi korlátozásoknak is eleget tesznek. Korlátozásokkal, de cég kikötő-lánca is nyit a megszokott időben, április elején.

Lehet mégis lesz ünnepség?

A hajózási társaság ugyanakkor nem mondott le a szezonnyitó ünnepségről. Amennyiben a vírushelyzet engedi, megtartanák az ünnepélyt csak később, pünkösdkor.

Többen kompoznak

Mint korábban megírtuk, a járvány ellenére is sokan használják a balatoni kompokat, sőt még nőtt is az utasok száma a tavalyi adatokhoz képest. A forgalomnövekedésre egyébként szintén a koronavírus adhat okot, ugyanis a jelen helyzetben többen vágynak a friss, tiszta levegőre és a tágas terekre, ezeket pedig a komp mindenkinek garantálni tudja.

Már tavasszal sokan voltak

A március 15-i hosszú hétvégén is sokan megrohamozták a Balaton-partot, és a látogatók közül többen is a komppal való utazást választották. A menetrend szerint 40 percenként indított balatoni kompok a hosszú hétvégén sűrűbben jártak, így biztosítva minden utasnak a biztonságos és folyamatos hajózást.

Nem lesz drágább

Veigl Gábor korábban egyébként azt is kiemelte, hogy idén biztosan nem lesz drágább a balatoni személyhajózás. Ezenfelül a pénztáraknál továbbra is megvásárolható lesz a BAHART kártya több típusa, amelyek jelentős kedvezményt biztosítanak a jegyek árából. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüredi kikötő – Forrás: BudaPestkörnyéke