Meghalt egy férfi az eplényi síarénában január 14-én. A 64 éves T. Csaba a liften lett rosszul, újraélesztését az aréna egészségügyi személyzete megkezdte, amit folytattak a kiérkező mentősök, de sajnos már nem lehetett segíteni a férfin.

Természetes halállal halt meg

A férfi lánya a síaréna közösségi oldalán mondott köszönetet a személyzetnek. „Édesapám természetes halált halt 64. életévében, a lehető legszebb körülmények között, a havas tájat nézve a sífelvonón. A bakonyi tájat kisgyerekkorától nagyon szerette, így ezt a helyszínt választotta végső útjához. Az egész család nevében köszönöm az eplényi síaréna dolgozóinak és a síelőknek a segítségüket, támogatásukat és együttérzésüket!”

Imádkoztak érte

A férfi lányának kommentje alatt több szemtanú is megszólalt. „Szemtanúi voltunk a szomorú eseménynek gyermekeimmel, unokáimmal. Nagyon felkavarta a lelkünket. A férjemmel mi is ebben az életkorban vagyunk. Imádkoztunk édesapád lelki üdvéért. Szerette Őt a Jóisten, hogy ilyen szép halált adott neki”.  

„Felfoghatatlan volt”

„Megdöbbentő és felfoghatatlan volt a helyszínen átélni a szomorú történetet. Fogadják együttérzésünket, és sok erőt kívánunk! Nyugodjon békében!” – írta egy másik szemtanú.

Hirtelen szívhalál

A szakirodalom szerint a nem várt halálesetek nagy részének a hirtelen szívhalál az oka. A statisztikákból az látszik, hogy Magyarországon évente nagyságrendileg 26.000 érintettről beszélhetünk, ugyanakkor a betegek egy része gyors segítséggel megmenthető. A férfiak valamivel gyakrabban lesznek érintettek, és gyakoribb a hirtelen szívhalál a fiatal sportolóknál is, mint a teljes fiatal populációban.

A hirtelen szívhalál okai

A hirtelen szívhalál leggyakoribb oka a kamrafibrilláció, magyarul kamraremegés, ami az élettel össze nem egyeztethető szívritmuszavar: azt jelenti, hogy a bal kamra izomzata kaotikusan, aprókat remegve húzódik össze, viszonylag nagy sebességgel. Ilyenkor nem tud a szív vért áramoltatni a szervek felé, ami oxigénhiányhoz, a szervek működésének leállásához vezet. Ez nem összetévesztendő a pitvarfibrilláció, amely önmagában nem jár eszméletvesztéssel, és önmagában nem összeegyeztethetetlen az élettel.

A hirtelen szívhalál tünetei

A hirtelen szívhalál tünete az, hogy valaki hirtelen, minden előzmény nélkül összeesik, kontaktusképtelenné válik és elveszti az eszméletét. Az érintettek höröghetnek, légzésük leállhat vagy nagyon ritkává, minimálissá válhat, végtagjai elernyednek. Ha a betegeket nem tudják megmenteni, akkor beáll a halál.

A hirtelen szívhalál diagnózisa

A hirtelen szívhalált okozó kamrafibrilláció diagnózisát csak EKG-val lehet felállítani, emiatt van szükség arra, hogy amíg a segítség nem érkezik meg, az érintett szívmasszázst kapjon és lélegeztessék. Ha a kiváltó ok érelzárósás, akkor arról katéteres vizsgálattal lehet meggyőződni.

A hirtelen szívhalál kezelése

A kamrafibrilláció okozta hirtelen szívhalál érintettjeit az első 4-5 percben még meg lehet menteni defibrillációval. Az ilyen automata eszközök egyre több helyen elérhetők, ezekkel a frissen érzékelt ritmuszavarokat lehet kezelni, ám a betegek megmentésére annál kevesebb az esély, minél több idő telik el. Az agy nagyjából 5 perc után halott lesz, így a segítségnek gyorsnak kell lennie.

Így kezelik az újraélesztett embert

Ha az újraélesztés sikeres, és a mentő érkezéséig a szívet sikerül masszázzsal működtetni, akkor az érintettek intenzív osztályra kerülnek, ott állapítják meg a hirtelen szívhalál okát. Ha a kiváltó ok a gyanú szerint szívinfarktus, akkor azonnali katéteres beavatkozásra van szükség. Ezzel lehet megnyitni az elzáródott eret, ha pedig kell, akkor az azt elzáró vérrögöt is el tudják távolítani. Ennek köszönhetően a megnyitott érben helyreáll a keringés.

Több hetes kórházi kezelést igényel

A beteget ezt követően 24 órán keresztül hűtik, ezzel lehet ugyanis minimalizálni az újjáélesztés utáni sejtkárosodást. A kezelés mindaddig az intenzív osztályon történik, míg a beteg állapota nem stabilizálódik – ez jobb esetben napokat jelent. Ha a helyzet javul, a beteg aktív kardiológiai osztályra kerül, ahol figyelik, majd három hetes kardiológiai rehabilitáció következik.  

Kiemelt kép: koszrú az elhunyt férfi emlékére – Forrás: Facebook