A dél-balatoni vonalon a felsővezeték javítása után újraindulhatott a forgalom, szombat hajnalra állhat helyre a menetrend; a Győr-Veszprém vonalon egy mozdony kisiklása miatt Zirc és Veszprém között várhatóan szombat délelőttig pótlóbuszok közlekednek.

2 órás késések is voltak

A Mávinform közleménye szerint Balatonszárszón péntek este egy vonat felett leszakadt a felsővezeték. A javítást követően újraindulhatott a forgalom, a korábban várakozó vonatok 80-140 perces késéssel indultak tovább. A dél-balatoni vonalon szombat hajnalra állhat helyre a menetrend. További friss hírek a Balaton környékéről ide kattintva!

Eplény most nem a sípályáról híres

Eplény közelében péntek délután siklott ki egy Veszprémből Győrbe indult személyvonat mozdonya. A balesetben nem sérült meg senki, a vasúti pálya helyreállításának elhúzódása miatt azonban várhatóan szombat délelőtt 9 óráig szünetel a forgalom az érintett szakaszon, Zirc és Veszprém között hajnaltól pótlóbuszok közlekednek.

Másutt is komoly késések voltak, de már éledezik a forgalom

Újraindulhatott a forgalom Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő között is. A dél-balatoni vonalon 30-60 perces késésekre kell számítani.

Zala megyében is komoly gondok voltak

Péntek este a viharok miatt Sávoly és Zalaszentjakab között meghibásodott a biztosítóberendezés, valamint a Siófok-Nagykanizsa szakaszon áramellátási hiba miatt nem lehetséges a vonatközlekedés. A szakemberek sokáig keresték a hiba pontos helyét, addig a dél-balatoni vonalon a vonatok várakozásra kényszerülnek, a menetidő 30-60 perccel megnőtt.

Komoly károkat okozott a Balaton környékén

Villanyvezetékekre, épületekre, utakra dőlt fák, villámcsapástól kidőlt kémények, kilyukadt tetők jelzik a vihar útját az ország főként déli-délnyugati részén, különösen a Balaton környékén, Somogy, Veszprém és Zala megyében – olvasható a katasztrofavedelem.hu oldalon.

Fák dőltek ki

A legtöbb bejelentés a térségből eddig Ságvárról érkezett, ahol több helyen fák dőltek villanyvezetékre, útra és háztetőkre. Ságvár és Siófok között a 65-ös főútra, valamint a Ságvárt és Ádándot összekötő útra több helyen fák dőltek. Makónál a 43-as főútra, Balatonkeresztúrnál a 7-es főútra dőltek fák.

Szombaton keletre megy az ítéletidő

Szombaton délután az Északi-középhegység környékén és az Alföld északi felén újra lehetnek zivatarok, melyek kisebb körzetekben jelentős csapadékot, esetleg jégesőt okozhatnak. A jelenlegi veszélyjelzés szerint zivatarveszély miatt szombatra már elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

Mérséklődik a forróság

Az előrejelzés szerint szombat hajnalra 14-21 fok közé csökken a hőmérséklet. A nappali maximumok 25-30 fok között alakulnak.