A nyolcas út Veszprémet elkerülő szakaszának fejlesztéséről, a beruházás nehézségeiről beszélt szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere

Az alpolgármester emlékeztetett: A nyolcas út korszerűsítésén annak idején Horváth Balázs munkássága eredményeként külön fejlesztési tanács dolgozott. Az elkerülő gyorsforgalmúsítása olyan jelentős beruházás, aminek térségfejlesztő ereje van – olvasható a vehir.hu oldalán.

Elég csak ránéznünk a térképre, hogy lássuk, milyen jelentős gazdasági központokat köt össze a főút: Veszprém megye gazdasági teljesítőképességének több mint 60 százaléka ezen a tengelyen helyezkedik el – írja a vehir.hu.

A nagyszabású útfejlesztés után nem csak a Veszprémre nehezedő forgalom fog csökkenni, de gyorsabban elérhető lesz a megyeszékhelyről Balatonfüred és Balatonalmádi is.

Brányi Mária felelevenítette, hogy Veszprémben épült meg az elsőként az elkerülő szakasz, így hosszú időn át mentesült a forgalmi terheléstől a város, azonban az egyre növekvő forgalom és egyéb útfejlesztések miatt, mint például a várpalotai elkerülő új szakasz tovább emelte a Veszprémre nehezedő forgalmi terhelést.

A városvezető elmondta, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a fejlesztést a litéri csomópontból elindította, várhatóan szeptemberben elkezdődik az almádi csomópont átépítése is.

Brányi Mária tájékoztatott róla, hogy nagyon fontos közérdekű fejlesztésről van szó, aminek mindenki számára elfogathatónak kell lennie, még ha a közérdek néha felül is írja az egyéni érdekeket.

Arról is beszélt az alpolgármester, hogy új zajvédő falakat helyeznek majd el, melyek csillapítják a rezgéseket, olyan területeken is, amelyeken eddig semmiféle zajcsillapítás nem történt.

Kiemelt kép: 8-as számú főút – Forrás: MTI