Az ügyészség mértékes indítványát elfogadva, 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a járásbíróság azt a szlovák állampolgárt, aki 2007 nyarán társával együtt kirabolt egy ábrahámhegyi utazási irodát.

Angolul beszélt az alkalmazottakhoz

A magát sapkával és nagyméretű, sötét napszemüveggel álcázó vádlott ismeretlen társával 2007. július 22-én dél körül ment be az utazási irodába, ahol az alkalmazottakat fegyverrel fenyegetve a földre kényszerítették, a vádlott pedig gázspray-vel lefújta és angol nyelven felszólította őket, hogy emeljék fel a kezüket.

Társa németül utasítgatott

A férfi ezután pénzt vett ki az egyik fiókból, társa pedig németül további szekrények kulcsait követelte, illetve pénz átadására szólította fel az alkalmazottakat. Az elkövetők az utazási irodából végül több mint 1 000 000 forintot és két bankkártyát vittek magukkal.

Szlovákiában már börtönben ült

Az időközben Szlovákiában jogerős börtönbüntetését töltő férfit tettéért végül jogsegély keretében hallgatták ki gyanúsítottként, majd a Tapolcai Járási Ügyészség 2015 decemberében történt vádemelésére figyelemmel, a bírósági eljárás lefolytatása végett a szabadulását követően Magyarországra szállították, ahol a Tapolcai Járásbíróság 2020 szeptemberében elrendelte a letartóztatását.

Kisebb büntetésben bízva beismerte tettét

A 2020. október 20-án telekommunikációs eszköz használatával megtartott előkészítő ülésen az ügyész a vádlott váddal egyező beismerése esetére mértékes indítványt terjesztett elő, mellyel a bíróság – miután a vádlott beismerő vallomását elfogadta – egyetértett.

Három és fél azért nem kevés

Ítéletében férfit a társtettesként, fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre, valamint 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá 5 évre kitiltotta Magyarország területéről. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, így az az előkészítő ülésen jogerőre emelkedett.

A napokban egy lengyel embercsempészt vettek őrizetbe

A Várpalotai rendőrök a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival együttműködve a 8-as számú főúton, Várpalota-Inota határában állítottak meg egy lengyel rendszámú autót 2020. október 24-én.

Ausztria volt az útirány

A lengyel sofőr a járművel Ausztria felé haladt, utasai magukat szír állampolgárnak valló illegális migránsok voltak. Az utasok Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A járművezetőt, továbbá az illegálisan az országban tartózkodó, magukat szír állampolgárnak valló férfiakat előállították a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra.

A lengyel sofőr sem ússza meg

A 28 éves lengyel sofőrt őrizetbe vették, és embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták. A nyomozók előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

A határhoz viszik a szíreket

A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.